Oppstarten av Sverdrup-feltet bidro til produksjonsrekord for Aker BP i fjerde kvartal. Foto: Jon Ingemundsen

Aker BP nådde milliard-milepæl etter Johan Sverdrup-åpning

Åpningen av Johan Sverdrup gjorde at Kjell Inge Røkkes oljeselskap nådde milliard-milepæl. Nå kvitter selskapet seg med sin eierandel i Gina Krog-feltet.


  • Ola Myrset/Stavanger Aftenblad
Publisert

Aker BPs inntekter passerte i fjorårets tre siste måneder for første gang én milliard dollar i ett kvartal. Det tilsvarer om lag 9,3 milliarder kroner, skriver Aftenbladet.

Sverdrup ga produksjonsrekord

Årsaken var at gigantfeltet Johan Sverdrup startet produksjonen 5. oktober. Oppstarten har gått rimelig knirkefritt, og allerede etter noen måneder produserte feltet 350.000 fat daglig.

Det ga Aker BP rekordhøy produksjon. Selskapet har en eierandel på 11,6 prosent i oljekjempen.

Fall

Selskapet venter i år en snittproduksjon på mellom 205.000 og 220.000 fat oljeekvivalenter daglig. I første halvår i fjor var til sammenligning tilsvarende tall knapt 150.000 fat.

Til tross for rekordhøy produksjon og omsetning i fjerde kvartal ble det samlet sett nedgang for Aker BP i fjor sammenlignet med året før. I 2019 var de totale inntektene 3,3 milliarder dollar, mot 3,8 milliarder året før.

Prisene på olje og gass var betydelig lavere i fjor enn året før. I forrige uke la også Equinor fram svakere resultater som følge av prisfallet.

Kvitter seg med Gina Krog

Samtidig opplyser selskapet at det bytter bort sin eierandel på 3,3 prosent i Gina Krog, samt en andel på 11,9 prosent i lisens 127c.

Til gjengjeld får selskapet operatørskap og en andel på 5 prosent i lisens 838, og et kontantvederlag. Lisens 838 inneholder funnet Shrek og ligger nær det Aker BP-opererte Skarv-feltet. Shrek skal produseres gjennom produksjonsskipet på Skarv.

Aker BP skal delta i ti letebrønner på norsk sokkel i 2020.

Noen nøkkeltall fra Aker BPs kapitalmarkedsoppdatering:

  • Selskapet skal delta i ti letebrønner på norsk sokkel i år. Det koster cirka fem milliarder kroner.
  • Selskapet skal investere 1,5 milliarder dollar (capex), om lag 14 milliarder kroner.
  • Det skal bruke rundt to milliarder kroner på fjerning av gamle installasjoner.
  • Det skal betales knapt 8 milliarder kroner i utbytte til aksjonærene i år.
  • Produksjonskostnaden per fat i år anslås til rundt 10 dollar. Det er en nedgang på 20 prosent.

Hvorfor Johan Sverdrup-feltet er så spesielt, har vært tema i Sysla-podkasten Det vi lever av. Episoden kan du høre her:

Del på
facebooktwitterlinkedinemail