Dagens nyhetsbrev

Dagens navn står for Dansk olje og naturgass (Dong), og endres for å reflektere selskapets strategiske vending fra svart til grønn energi.

Det nye navnet Ørsted er etter den danske fysiker og kjemiker Hans Christian Ørsted(1777-1851), som ble verdensberømt for oppdagelsen av elektromagnetismen.

– Vi har blitt ledende i fornybar energi. Vi går nå helt ut av olje- og gass, uttalte selskapet på en live-overført pressekonferanse.

I fjor sommer solgte Dong Energy sine andeler i de fire norske oljefelt til Faroe Petroleum, og på høsten kom meldingene at Dong Energy vurderte å selge seg ut av olje og gass for å styre investeringene inn i fornybar energi.

I mai kvittet det statlige danske energiselskapet seg med resten av olje- og gassvirksomheten for 11 milliarder kroner. Med på salget til den britiske kjemigiganten Ineos fulgte 440 ansatte.

Danskene satser nå sterkt på havvind.

– I dag er vi det grønneste av energiselskapene i Europa. Vi er ikke samme selskap som vi var for ti år siden. Vi er nå et fornybarselskap, og Dong Energy reflekterer ikke det vi vil være. I noen land lar ikke Dong-navnet seg så lett oversette. Det har andre betydninger.

Det danske energiselskapet fikk nylig kontrakt på bygging av Hornsea Project Two til den laveste prisen for havvind noensinne i Storbritannia.

Havvindparken vil få en kapasitet på 1386 MW, som er nok til å gi strøm til over 1,3 millioner hjem i Storbritannia. Det gjør Hornsea Project Two til den største havvindparken i verden, og den blir dermed større enn Hornsea Project One som Dong Energy for tiden har under bygging.

I likhet med det danske selskapet vil også franske Engie gå i en grønnere retning.  I forrige ble det endelig klart at den franske energiganten Engie (tidligere GDF Suez) fant en ny eier til olje- og gassvirksomheten i det britiske investeringsselskapet Neptune.

Få også med deg

  • Tilsyn avdekket mangelfull helseberedskap på Skarv-feltet. Under en øvelse ble det oppdaget at Hovedredningssentralen ikke hadde oppdaterte telefonnumre til produksjonsskipet i Norskehavet.
  • Corvus Energy skal levere batterikraft til supplyskipene Havila Charisma og Havila Foresight.
  • Subsea 7s allianse med OneSubsea og Schlumberger sikrer en betydelig kontrant i Afrika av Ophir Energy på Fortuna LNG-prosjektet, skriver E24.
  • Nå er Gassco operatør for gassprosessanlegget på Nyhamna. Anlegget er opgradert, og kan nå behandle gass fra andre felt i Norskehavet tilknyttet Polarled-rørledningen.
  • En oljemegler krever millionbeløp av Statoil. Megleren er ansatt ved Statoil handelsbord i Stamford i Connecticut i USA går rettens vei og krever minst 125.000 dollar, omlag én million kroner, i erstatning for kjønnsdiskriminerende lønnskompensering, skriver Finansavisen.
  • Polarcus har lagt frem en flåteoppdatering for tredje kvartal, og melder om høyere utnyttelsesgrad. Denne økte til 92 prosent, opp fra 90 prosent i den samme perioden året før og 83 prosent gjennom hele 2016, skriver E24.
  • Alt tapt etter Aker Yards-oppkjøpet. I fjor tapte verftsselskapet STX Norway 3,26 milliarder kroner etter nye kjempenedskrivninger, denne gangen i Frankrike. Siden 2008 har de akkumulerte tapene passert 10,5 milliarder kroner, skriver Finansavisen.
  • NTS tar kontroll i islandsk oppdrettselskap. De har inngått avtale med MNH Holding om kjøp av 23,1 millioner aksjer i det islandske oppdrettsselskapet Fiskeldi Ausfjarda, tilsvarende 45,2 prosent av aksjene, skriver iLaks.

Skal gjenbruke gamle tankskip

I Bangladesh har EnviroNor-gründer Sigmund Larsen sikret seg to intensjonsavtaler med myndighetene i Bangladesh på pilot/mulighetsstudier for sikre ferskvann gjennom nye løsninger.

– Vi har et estimert budsjett på 8 millioner kroner per studie, forteller Larsen.

Det ene studiet er for rensing av elvevann og det andre studiet er for et større flytende anlegg for rensing av kloakk og avløpsvann.

Gründerens idé med EnviroNor er å rense kloakk og avløpsvann eller omgjøre sjøvann til drikkevann ved å forlenge tankskips levetid med å bygge om utrangerte fartøy til flytende vannrenseanlegg. 

Bangladesh-avtalen gir penger i kassen. Pengesekken var egentlig tom i fjor, men gründeren dro igang en skikkelig finansieringdugnad gjennom Facebook og LinkedIn.