>– Så langt er det uklart for oss hva verftet helt konkret mener mine klienter har gjort, sier advokat Kjell Torkelsen til Fædrelandsvennen.

Han representerer to personer som begge sluttet ved Umoe Mandal i 2015.

De etablerte samme år firmaet Esna AS som har adresse i Rigedalen i Kristiansand. Her jobber de sammen med to andre med å lage design blant annet for luftputebåter.

Søksmålet skal opp for Kristiansand tingrett. I framstillingen fra tingretten heter det at saken dreier seg om brudd på markedsføringsloven, åndverksloven og brudd på avtale.

Ifølge advokat Torkelsen mener Umoe Mandal at elementer fra luftputefartøyet Wave Craft er brukt i en ny båttype som Esna har utviklet.

For tingretten

«Umoe Ventus» het den første båten i Wave Craft-serien som ble sjøsatt ved Umoe Mandal i februar 2015. Fartøyet er spesiallaget for å ligge stille i opp til 2,5 meters bølger slik at den kan ligge inntil vindmøller til havs.

Slik ser Wave Craft-fartøyet ut når det ligger stille inntil en vindmølle til havs. Ill: Umoe Mandal

Båten Esna AS har utviklet på tegnebrettet heter «Esna Tern». Dette fartøyet er laget for samme marked som Wave Craft: Frakt og tilgang til vindmøller til havs.

Slik ser Esna Tern-fartøyet ut, designet av Esna AS. Ill: Esna AS

Også denne kan ligge stille i opp til 2,5 meters bølger ved hjelp av luftputeteknologi. Begge båtene er i tillegg markedsført med at de har kraftig reduserte bevegelser i fart i krass sjø.

– Designet som denne saken handler om er verken solgt eller satt i produksjon, sier Torkelsen.

Han sier at de ikke helt konkret vet hva Umoe Mandal mener de tidligere to ansatte har tatt med seg over i sin nye bedrift.

– Det handler ikke om luftputeteknologien. Det er en teknologi som har vært på markedet i alle fall siden 1980-tallet, sier han.

Ikke patentbelagte

Torkelsen sier også at Umoe Mandal ikke hevder at de tidligere ansatte har tatt med seg patentbelagte ideer.

– Hvordan tar dine klienter det å bli saksøkt av sin tidligere arbeidsgiver?

Det er selvsagt krevende, sier Torkelsen.

Vil ikke kommentere

Umoe Mandal-direktør Tom Harald Svennevig vil ikke si noe.

– I den fasen vi er i nå, finner jeg det ikke riktig å kommentere saken, sier han til Fædrelandsvennen.

– Hvordan er det å saksøke to tidligere ansatte i bedriften?

– Det vil jeg heller ikke si noe om.

Én uke

Det er satt av én uke til saken i Kristiansand tingrett i slutten av februar.

Det hører for øvrig med til historien at «Umoe Ventus» brant og sank utenfor kysten av Fyn før jul 2015. Den var på vei til utleie i Tyskland etter reparasjonsarbeid i Mandal.