Det brasilianske rederiet CBO skal utstyre en av sine eksisterende forsyningsskip med en ny patentert dual draglink subsea kran (DDC) fra Rolls-Royce. Det blir verdens første leveranse av en kran som er utviklet for bruk av både fibertau og stålvaier.

Kranens skal installeres på fartøyet CBO Manoella, som nå blir ombygget fra PSV til en RSV (ROV Support Vessel), og skal inn i et tre år langt oppdrag for det brasilianske oljeselskapet Petrobras. Kranen har aktiv hiv kompensering (AHC), det vil si at den kompenserer for bølgebevegelser i båten, og den er designet for sikker og effektiv håndtering av moduler i offshore subsea-operasjoner.

Kan løfte 50 tonn

– Dette er en av to fartøy som CBO nå bygger om fra PSV til RSV, og vi er veldig fornøyde med fleksibiliteten som kranen fra Rolls-Royce gir. En hybrid-løsning med bruk av enten fiber eller stålvaier, gjør at CBO Manoella er forberedt til å ta på seg en større variasjon av subsea-oppdrag i fremtiden, sier Marcelo Martins, teknisk direktør hos CBO.

Hybridkranen som er bestilt av CBO har en løftekapasitet på inntil 50 tonn og kan operere på dybder opp til 3 000 meter. Når CBO Manoella går i gang med sitt første subsea-oppdrag utenfor kysten av Brasil, vil kranen være utstyrt med stålvaier. Men muligheten til å skifte til fibertau gir skipet bedre fleksibilitet i dagens utfordrende offshoremarked.

Ny utvikling

 

CBO Manoella er totalt 76,6 meter lang, 17 meter bred og har 2668 bruttotonn. Skipet var nytt i 2009 og har Rolls-Royce UT 715 L-design. Ved levering var det nummer to i en serie på ni skip med UT 715 L design til CBO. I dag er CBO Manoella en del av CBOs flåte på totalt 27 offshorefartøy hvorav 14 har UT-design fra Rolls-Royce.

– Vi er glade for å kunne fortsette det gode samarbeidet med CBO. Dette prosjektet er et godt eksempel på hvordan offshorerederiene nå jobber for å tilpasse seg en ny virkelighet med bruk av nye innovasjoner, sier Gary Nutter, produktdirektør i marinedivisjonen til Rolls-Royce.

Hybridkranen fra Rolls-Royce vil bli levert i tredje kvartal i år. Ordren omfatter komplett kransystem, inkludert CTCU, kabin og kontrollsystem.