Vard har landet kontrakt med Cermaq Norway på både design og bygging av to offshore baseflåter til bruk i havbruksnæringen.

Bygges i Norge

De nye flåtene er av VARD 8 54 design, og utviklet av Vard Design og Vard Aukra i tett samarbeid med oppdrettsselskapet. Baseflåtene på 36 meter bygges fra bunn på Vard Aukra, og skal leveres i andre og tredje kvartal til neste år.

– Vi ønsker Cermaq Norway velkommen til Vard. I disse prosjektene kommer vår skipsbyggingskompetanse virkelig til sin rett, vi har gode fasiliteter og dyktige skipsbyggere som gleder seg til å ta fatt på å arbeidet. I tett samarbeid med Cermaq, kollegaer i våre spesialselskaper og hos våre leverandører, skal vi bygge flåter som er helt unike i sitt slag, sier verftsdirektør Geir Larsen ved Vard Aukra i en pressemelding.

Operere i krevende farvann

Baseflåtene er spesielt utviklet for å kunne operere i krevende farvann og værforhold, og har en kapasitet på 600 tonn fiskefôr. De vil også utrustes med lagerrom for fôrsekker, veterinærrom og eget verksted, samt innredningsfasiliteter for 8
personer.

Ifølge Vard er kompetansen fra design og bygging av offshore-fartøy brukt til å optimalisere flåtenes skrogform for krevende sjøforhold, høy sikkerhet og miljøvennlig drift. Flåtene vil bli utstyrt med kraner, stabiliseringssystem, en arbeidsbåt, samt et nyutviklet fôrings- og silomonitoreringssystem fra Vard.

Fra broen an operatøren ha kontroll over alle flåtens systemer, hvor en kan operere alt fra fôrsystem, fôrbeholdning på fôrtanker, ensilasje- og ballastsystem, samt alarmsystemer.

Flere leveranser

Verftskonsernet har i stor grad satset på spesialfartøy som følge av oljenedturen. Vard Aukra bygger blant annet en brønnbåt som skal leveres neste år, og fikk for en knapp måned siden kontrakt på en ny havbruksbåt.