Sommeren 2020 får verdens forskere et redskap de neppe har våget å drømme om, til disposisjon: Utstyret på skipet skal kunne foreta målinger både i atmosfæren og i havet, ned til 6000 meters dyp og 20 meter under havbunnen. Man kan til og med ta prøver 20 meter under havbunnen på slike dyp. Det skriver Aftenposten.

Det avansert forsknings- og ekspedisjonsskipet skal leveres til Rosellinis Four-10, som eies av Kjell Inge Røkke og hans familie.

– Vi skal eksperimentere på måter å fange plast ut av havet på, sier Røkke, som også har jobbet tett med WWFs Nina Jensen under planleggingen.

– Havet har gitt meg store muligheter

Ifølge Hege Akselvoll i Vard er skipet utviklet av Vard Design på Skansekaia i Ålesund, i tett samarbeid med Røkke selv og hans team. Skroget skal bygges ved Vard Tulcea i Romania, og Vard Brattvaag i Haram skal stå for utrustning av skipet.

Men Røkke har ingen interesse av å tjene penger på prosjektet selv denne gangen. Ifølge Aftenposten skal forretningsmannen i stedet betale en ukjent byggesum og drifte skipet, med et mannskap på 30 og med plass til 60 forskere, fra egen lomme.

Skipet vil bli utstyrt med banebrytende teknologi. Illustrasjon: Vard

– Havet har gitt meg store muligheter. Det er jeg takknemlig for. Skipet skal være en plattform for å høste mer kunnskap og forståelse. Forskere og andre kunnskapsmiljøer vil forhåpentligvis sammen utvikle løsninger og utgjøre en forskjell, sier Kjell Inge Røkke i et sjeldent intervju med Aftenposten.

Teknologisk banebrytende

Skipet blir ifølge Røkke en del av planen hans om å gi store deler av det han har tjent tilbake til samfunnet. Tanken om et slikt skip skal han ha båret på lenge. Men det er først det siste året at det har blitt konkrete planer av det.

Byggekontrakten for det 181 meter lange skipet ble undertegnet mandag med Vard, tidligere Aker Yards.

Skipet har egen stor «moonpool» under skipet hvor miniubåter og andre undervannsfartøy sendes ut fra, uten at man er væravhengig. Droner som kan jobbe i luften og under vann er også en del av den planlagte teknologien, i tillegg til alle typer sonarer, strømmålere og tråler ombord.

Ulike forskere skal også kunne drive sine ulike prosjekter på heltid samtidig.

Dypt involvert

Selv har Røkke vært dypt involvert i prosjektet, og sier at han vil fortsette å være det også fremover.

Overfor Aftenposten legger han til at han dessuten er godt kjent med noe av teknologien i det nye forskningsskipet fra før – fra krillbåtene.

– En gang fisker, alltid fisker, slår finansmannen fast.