Fakta

Norwegian Electric Systems

  • Startet av Jan Berg, Frithjof Husit og Paul Winson i 2009.
  • De tre tidligere kollegene kjøpte da opp tidligere Havyards Electric Systems.
  • Hovedkontor i Bergen.
  • Bedriftens leverer totalløsninger for elektriske anlegg til skip.
  • Hovedproduktet er dieselelektriske og hybridelektriske systemer til skip og rigger.

I 2008 solgte gründeren Jan Berg Scandinavian Electric Systems for 430 millioner kroner til Rolls-Royce Marine. Berg personlig hadde da fått til sammen 80 millioner for sine eierandeler i selskapet.

Men pensjonstilværelsen lokket ikke.

– Jeg får abstinenser. Er jeg 14 dager vekke fra jobb så får jeg problemer, sa den nå 70 år gamle gründeren til BT den gangen.

I august 2009 startet han opp igjen. Det nye selskapet het Norwegian Electric Systems (NES) og drev innenfor samme segment.

Berg har siden solgt seg gradvis ut av også dette selskapet, og i dag melder selskapet at han er helt ute.

Havyard group, som opprinnelig hadde en eierandel på 37,9 prosent, økte til 50,5 i 2015 og har nå overtatt hele selskapet.

Gründer Jan Berg og nåværende direktør i Norwegian Electric Systems, Tor Leif Mongstad. Foto: NES

– Utrolig spennende reise

I meldingen skriver Havyard at hovedmotivasjonen for å kjøpe seg opp i 2015 var troen på teknologien og kompetansen til NES når det kom til å tilby miljøvennlig hybridteknologi og elektriske framdriftsløsninger.

– Gjennom kontraktene på helelektriske ferger til Fjord1 har vi tatt nye, store steg og kan i dag levere de mest effektive og miljøvennlige løsningene for slike skipstyper. NES er en viktig bidragsyter i å fortsette å utvikle disse løsningene og vi er derfor sikre på at vi har gjort en meget god investering, sier konsernsjef i Havyard, Geir Johan Bakke.

Jan Berg beskriver tiden i NES som en utrolig spennende reise.

– Vi drev med god omsetning og fortjeneste frem til oljekrisen kom i 2014. Da var egentlig planen at jeg og medgründerne skulle ut av selskapet etter å ha bygd det opp over fem år. Men vi tenkte at det går ikke an å forlate en bedrift i nedgangstider. Det må man gjøre på topp, sier Berg til Sysla.

– Så da var det bare å snu seg rundt å tenke nytt og tilrettelegge våre produkter til nye segmenter, som cruise og andre kommersielle skip. Det føler jeg vi har klart.

– Blir ikke yngre

Berg sier at grunnen til at han nå selger seg helt ut er fordi han vil bruke tiden sin på andre ting.

Jan Berg

  • Elektriker, ingeniør og siden 1963 vokalist i bandet Mersey Team.
  • Kjøpte Stord Electro Trading i 1984, sammen med Rune Brakstad, Øyvind Teige og Roar Teige.
  • Skiftet navn til Scandinavian Electric fra 1988.  I 2001 ble skipsvirksomheten skilt ut i Scandinavian Electric Systems. I 2007 og 2008 ble selskapet solgt.
  • Selv tjente Berg over 80 millioner kroner på de to salgene. Over tjue andre ansatte som satt på eierposter realiserte gevinster på mellom en og tjue millioner.
  • I 2010 gikk han inn i Norwegian Electric Systems (NES), som var blitt etablert som Havyards Electric Systems i august 2009.

– Jeg blir ikke yngre og har lyst til å gjøre andre ting. Derfor selger jeg aksjene med glede til et fremoverlent Havyard, sier han.

Berg ønsker ikke å gå ut med salgsummen.

– Det må jeg holde helt hemmelig etter avtale med Havyard.

Gir seg ikke helt

Selv om Berg nå er ute fra eiersiden, klarer han fortsatt ikke å pensjonere seg helt.

– Både jeg og medgründerne av selskapet skal nå jobbe som konsulenter for Havyard, sier Berg.

Gründeren forteller at han nå har jobbet i 54 år og levd og åndet for shipping stort sett hele veien.

I 1984 kjøpte han Stord Electro Trading, sammen med Rune Brakstad, Øyvind Teige og Roar Teige. Fire år senere skiftet de navn til Scandinavian Electric og i 2001 ble skipsvirksomheten skilt ut i Scandinavian Electric Systems.