– Hun var lang og slank, og oppførte seg veldig godt i sjøen.

Kaptein Leif Sture minnes M/S «Jupiter».

Den tropiske orkanen Damrey, som herjet utenfor Vietnam i begynnelsen av november, skal ha satt et trist punktum for den tidligere englandsbåten. Nå ligger hun med buken opp utenfor den vietnamesiske havnebyen Quy Nhon, skriver Bergens Tidende.

Leif Sture har fulgt M/S «Jupiter» siden hun var hos rederiet Color Line, og fulgte med over til Fjord Line. Det var han som førte henne under den siste englandsfarten i 2005. Foto: Bergens Tidende

 Siste reis med «Jupiter»

Etter at Sture tok «Jupiter» med på den siste reisen Bergen-Stavanger-Newcastle, var han også med til Fredericia i Danmark, og feiret julen ombord i påvente opplag. Det var i 2005.

Deretter førte kapteinen det elegante, ni dekk høye passasjerskipet nordover, til Hammerfest.

– Da skulle hun bli et hotellskip på Melkøya. Det var siste gang jeg var om bord i Jupiter, forteller Sture.

«Jupiter»s siste, norske kaptein har bare godord å si om henne. En drøm å føre over Nordsjøen. En god arbeidsplass, med gode kollegaer og hyggelige passasjerer.

Den gangen Bergen hadde englandsrute, i 2001.

Videoen av det som angivelig skal være forliset til «Jupiter», gjør ham trist.

– Det ser ut som om det er «Jupiter», sier han, og beskriver det vi ser på videoen:

– Hva som har skjedd, kjenner jeg ikke til, men det virker som om skipet har fått vanninntrengning, og en slagside – og deretter blitt ustabilt og gått rundt.

– «Jupiter» var en veldig stabil båt. Jeg har ført henne over Nordsjøen i mange stormer, og aldri vært bekymret for stabiliteten. Men hvis skipet ikke blir tatt skikkelig vare på, kan sjøvannet på et eller annet vis ha kommet inn i skipet, og dermed fått henne til å gå rundt slik det skjedde her, kommenterer Sture, som i dag jobber på land i Kristian Gerhard Jebsen Skipsrederi.

En annen video, også funnet på YouTube, viser det som angivelig skal være «Jupiter» opp-ned etter Damrey.

Den verste orkanen siden 2001

Stormen Damrey var den kraftigste tyfonen som har herjet Vietnam på 16 år, skriver AccuWeather. Kategori to-stormen etterlot seg minst 106 døde og nesten 200 skadde over hele sentral og sør-Vietnam, ifølge Reuters.

Rapportene om hva som egentlig skjedde med skipet på det aller siste, er til dels uklare.

Ifølge det svenske, anerkjente nettstedet faktaomfartyg.se, skal «Jupiter» ha ligget i opplag utenfor Vietnam helt siden 2010.

Maritime Bullitin opplyser imidlertid at «Jupiter»-forliset førte til ett dødsfall og seks savnede blant skipets mannskap.