Dette skriver Aker-eier Kjell Inge Røkke i sitt årlige brev til aksjonærene.

I fjor la Aker til rette for at Solstad kunne sluke konkurrenten REM, ved å kjøpe seg opp til negativ kontroll i ett av obligasjonslånene til Fosnavåg-rederiet.

I februar i år ble det klart at også Farstad og John Fredriksens Deep Sea Supply ligger an til å bli en del av Solstad, som får Røkkes Aker og John Fredriksens Hemen Holding som største aksjonærer.

600 millioner

Røkke beskriver sin inntreden i offshore-service-rederiet slik i aksjonærbrevet:

«Siste tilskudd i finansporteføljen er i supplyrederiet Solstad Farstad. Aker har investert ca. 600 millioner kroner. Dette er en investering med høy risiko. Aker har ikke stilt noen form for garanti. Vi har lovet kreditorene at Aker ikke selger aksjene i rederiet før 2021.

Nye Solstad

Det nye selskapet vil operere 33 CSV-er, 66 PSV-er og 55 AHTS-er.

Farstad Shipping vil utstede 650 millioner i ny egenkapital, garantert av Aker og Hemen. Eierforholdet er basert på at Aker og Hemen tegner seg for til sammen 550 millioner kroner.

Aker og Hemen har avtalt å tilpasse sine eierandeler slik at de vil eie like mye av det nye selskapet; 16,2 prosent hver. Aker-kontrollerte Ocean Yield vil ha 6,5 prosent.

Solstad-familien vil eie rundt 7,2 prosent av det sammenslåtte selskapet.

Sverre A. Farstad med tilknyttede selskaper Tyrholm & Farstad AS og Tyrholm & Farstad Invest AS vil eie 2,9 prosent av selskapet.

Restruktureringen ventes å være ferdig i første halvår 2017.

Kilde: Børsmelding

Dette er en investering som aldri blir verdt mindre enn null. Håpet er at den flerdobles i verdi.

Det er trist å se hvor mye penger som er tapt i bransjen for offshore servicefartøy (OSV). I ettertid er det lett å se at tradisjonsrike rederfamilier overinvesterte. Vi i Aker har spurt oss selv om det var hodeløse investeringsbeslutninger og/eller kundekrav som gjorde nybygg påkrevd for å kunne by på kontrakter?

Vi tror timingen er riktig for å spille en rolle i konsolideringen av OSV-markedet, men sikre er vi ikke. I Aker ser vi frem til å samarbeide med John Fredriksen og hans system i restruktureringen av et selskap som i dag omfatter 154 skip fra Solstad, Rem, Farstad og Deep Sea Supply. Med den kunnskapen og erfaringen kunne vi ikke fått en bedre partner enn John. Men «warning given»: Dette er en investering for de risikovillige», skriver Røkke.

Champions league

Også i andre deler av oljeindustrien har Røkke gjort sitt inntog.

– På få år har vi tatt spranget opp fra å spille i kretsserien blant oljemygger til toppen av Champions League blant uavhengige lete- og produksjonsselskaper i Europa.

«I 20 år har jeg ønsket å bygge opp et betydelig lete- og produksjonsselskap på norsk sokkel. I 1999 ble oljemyggen Aker Energy prekvalifisert for norsk sokkel. I 2002 var kassen tom. Fire år senere gjorde vi et nytt forsøk med leteselskapet Aker Exploration, som i 2009 fusjonerte med Det norske oljeselskap. Det store spranget var Det norskes kjøp av Marathon Oil Norge i juni 2014 – kort tid før oljeprisfallet startet.»

– Vi har en X-faktor

Kjell Inge Røkke hevder at Aker, gjennom sin eierposisjon i Aker Solutions, Akastor og Kværner, har et bredt kontaktnett og profesjonelle relasjoner til verdens ledende oljeselskaper. Han mener «dette utgjør en X-faktor som skaper noe ekstra. Resultatet er ikke nødvendigvis innlysende for alle i samtid, men plutselig løsner det og synliggjør betydelige verdier», ifølge Røkke.

Åpner for å selge

Røkke melder også at han er åpen for å selge Akers leverandørbedrifter.

– Vi er åpne for å bygge større og sterkere selskaper sammen med andre, eller selge oss delvis eller helt ut, skriver Røkke i brevet.

Særlig Aker Solutions har av analytikere blitt vurdert til å være et av de heteste oppkjøpsobjektene i Akers portefølje.

Oppkjøpsryktene rundt Aker Solutions har vedvart lenge. Den siste runden kom i forrige måned, da Finansavisen slo opp at den amerikanske giganten Halliburton var nære å kjøpe hele eller deler av selskapet.

Hele aksjonærbrevet kan du lese her.