Fredag skjer det ting i fylkesutvalget i Sogn og Fjordane. Fylkesordføreren har kalt inn til telefonmøte, og temaet er alt annet enn hverdagslig.

– Vi skal diskutere Fjord1-saken, sier fylkesordfører Jenny Følling (Sp) til BT.

Sikrer seg resten

Med Fjord1-saken mener Følling en kjøpsopsjon på 33 prosent som reder Per Sævik sitter på, gjennom det familieeide selskapet Havilafjord.

Selskapet ble i fjor majoritetseier og fikk kjøpe seg opp fra å eie 41 prosent til 67 prosent av aksjene i fergeselskapet.

Nå vil Sævik-familien kalle på resten.

– Sævik har gitt beskjed om at han vil utløse opsjonen. Han sitter på en kjøpsopsjon og vi sitter på en salgsopsjon. Det kommer til å bli respektert, sier Følling.

– Hva blir tema for møtet?

– Vi skal diskutere hvordan vi skal gjennomføre avtalen i praksis.

Fra 1,8 til 3 mrd. på ett år

Det betyr at Sæviks plan trolig er i boks. Rederen, som er mest kjent for supplyselskapet Havila og verftsgruppen Havyard, vil nemlig sette Fjord1 på børs.

I så fall kan han ha gjort en kjempehandel.

Sævik bekreftet til DN forrige uke at han har solgt ut 49 prosent av aksjene i fergeselskapet til eksterne investorer og at prisnivået for aksjene priser selskapet til like under tre milliarder kroner.

Da rederen handlet med Sogn og Fjordane fylkeskommune i fjor, ble Fjord1 verdsatt til 1,8 milliarder kroner.

Fjord1-salget

Fylkestinget i Sogn og Fjordane vedtok, med 16 mot 15 stemmer, å selge aksjemajoriteten sin i Fjord1 til konkurrenten Torghatten i november 2015.

Minoritetsaksjonær, Havila-gründer Per Sævik, mente de hadde forkjøpsrett og at salgsvedtaket måtte gjøres om.

Konkurransetilsynet bestemte 14. juli 2016 at fylkeskommunen ikke har lov til å selge aksjene til Torghatten, fordi det ville ha svekket konkurransen i markedet.

26. august ble det formelt klart at Sogn og Fjordane fylkeskommune selger seg ned i Fjord1.

Kjøper var Sæviks Havilafjord, som kjøpte seg opp til å eie 67 prosent, med opsjon på å kjøpe de resterende aksjene.

Halvannen milliard

Allerede med salget av aksjer som er gjennomført, har Sævik fått inn nærmere halvannen milliard som han nå kan bruke til å kjøpe resten av aksjene fra fylket.

Hans gamle aksjepost skal ifølge DN ha kostet ham 345 millioner kroner, og hele aksjeposten til fylket på 59 prosent er priset til 1065 millioner.

Ved allerede å ha solgt 49 prosent av selskapets aksjer for nærmere 1,5 milliarder, betyr det at han nå kontrollerer Fjord1 og samtidig har fått tilbake alle pengene han har lagt ut for selskapet, og vel så det.

Under ett år etter at han sikret seg aksjemajoriteten.

God deal

Følling er likevel fast bestemt på at fylkestinget gjorde en god deal.

– Det var det som markedet ville betale. Når han velger å gå på børs, så vil han få godt betalt også. Han er i stand til å drive selskapet og det er viktig for oss.

Noteringen kan gi sunnmørsrederen frisk og svært nødvendig kapital for å berge supplyselskapet Havila, som sliter kraftig etter fallende oljepriser.

Etter det BT erfarer, er Frederik Wilhelm Mohn blant investorene. Han har kjøpt seg inn fergeselskapet for rundt 250 millioner kroner.

Sævik har også jaktet investorer i London og USA, ifølge DN.

Per Sævik var ikke tilgjengelig for kommentar mandag kveld.

Les hele artikkelen på bt.no.