Navnet hans er Gustav Johan Nydal.

Han var administrerende direktør i Kleven Maritime, som senere ble kjøpt opp av Kjell Inge Røkke og bytte navn til Aker Yards Florø, da de bygde modulene til KNM Helge Ingstad.

Fakta

Dette er saken

  • 23. juni 2000 inngikk Forsvarsdepartementet avtale med det spanske skipsverftet Bazan, som senere byttet navn til Izar og nå heter Navantia, om byggingen av fem nye fregatter.
  • Kostnadsrammen var da 13,5 milliarder kroner.
  • Samtidig ble det inngått en gjenkjøpsavtale med det spanske verftet, hvor de forpliktet seg til å kjøpe varer og tjenester fra Norge til en verdi tilsvarende 10,6 milliarder kroner.
  • Ifølge Forsvarsdepartementets forslag til statsbudsjett i 2015-2016, hvor de går gjennom fregattprosjektet, førte denne avtalen til at 250 norske bedrifter fikk oppdrag.
  • Men den mest omfangsrike delen av avtalen var at de to siste fregattene, KNM Helge Ingstad og KNM Thor Heyerdahl, skulle sammenstilles i Norge.
  • «Dette ble ikke oppfylt, men verftsindustrien fikk i stedet ansvar for å bygge flere moduler til fartøyene», står det i forslaget til statsbudsjett.
  • De to norske verftene som fikk oppdraget med å bygge moduler til fregattene, var Mjellem & Karlsen i Bergen og Kleven Maritime i Florø og Førde.

– Vi tapte den opprinnelige kontrakten, men så ga vi en pris til Navantia på bygging av noen av modulene, sier Nydal til Sysla.

Leverte forskipet på alle fregattene

KNM Helge Ingstad og de fire andre fregattene er bygget med 13 vanntette seksjoner.

– Vi leverte moduler som inngår i disse seksjonene, og en del av skottene vi har levert inngår i den vanntette delen. Men disse er ikke vanntette før de er satt sammen ved hovedveftet, sier Nydal.

Les også: Akterskipet ble levert fra Bergen

Det skjedde i Spania.

Det var først og fremst baugmodulene som ble bygget i Florø.

– Vi bygde alt fra styrhuset og frem på alle fem fregattene, og så leverte vi litt flere seksjoner bakover i skroget på de to siste, sier Nydal.

Han sier de holdt på med kontrakten fra 2005 til 2009, og hadde jevn aktivitet rundt kontrakten ved verftet i den tidsperioden.

Smidd stål i baugen

Ifølge Nydal lagde de moduler som ble sendt til Spania, hvor de ble satt sammen til større seksjoner.

– Vi lagde modulene ferdig utrustet med rørsystem og diverse utstyr, sier han.

Les også: DNV GL godkjente KNM Helge Ingstad

Arbeidet startet ved hovedverftet i Florø, som nå eies av Westcon, men etter hvert ble mye av produksjonen av modulene lagt til avdelingen i Førde.

Baugseksjonene var spesielle.

– I baugen ble det lagt inn et smidd baugstål, som var beregnet for å kunne kjøre andre, mindre fartøy i senk.

Skipet sett forfra i Trondheimsfjorden 29. oktober under øvelsen Trident Juncture. Foto: Allied Maritime Command Public Affairs.

Da KNM Helge Ingstad og det fullastede tankskipet Sola TS kolliderte i Hjeltefjorden natt til 8. november, var det styrbord baug på tankskipet som traff styrbord skuteside på KNM Helge Ingstad.

Les også: Store deler av KNM Helge Ingstad ble bygget i Norge

– Det hadde vært mye verre hvis fregatten hadde kjørt med baugen inn i skutesiden på tankskipet. Ikke fordi de hadde senket dem, men de kunne laget et skikkelig oljesøl, sier Nydal.

Fullastet tankskip

Det 250 meter lange aframax-skipet var lastet med 625.000 fat råolje da ulykken skjedde. Det var ingen utslipp fra tankskipet.

Sola TS blir reparert på Remontowa-verftet i Gdansk, Polen. Foto: Marcin Chała

Til forskjell fra tankskipet, som har dobbelt skrog, har KNM Helge Ingstad og de andre fregattene enkelt skrog.

Leverte akterskipet fra Bergen

Havarikommisjonen sa torsdag de har avdekket mangler ved den vanntette integriteten i KNM Helge Ingstad.

Vann skal ha kunnet forflytte seg mellom de vanntette seksjonene, først fra aktre generatorrom inn i girrommet «via de hule propellakslene». Derfra skal vannet ha trengt inn i aktre- og forre maskinrom fra girrommet «via pakkbokser i skottene», skriver Havarikommisjonen i rapporten.

Tips eller innspill? Kontakt journalisten på gerhard@sysla.no!

Moduler til denne delen og resten av akterskipet var det Mjellem & Karlsen i Bergen som leverte.

Han som var sjef for byggingen, Trygve Aarland, sier til Sysla at han ikke har noen tro på at det er designfeil som er årsak til at KNM Helge Ingstad etter hvert sank etter sammenstøtet.

Nydal mener heller ikke de kan klandres, dersom Havarikommisjonens endelige rapport blir lik den foreløpige på dette punktet.

KNM Helge Ingstads søsterskip KNM Fridtjof Nansen ble sjøsatt ved IZAR verftet i Ferrol i Spania som det første av de fem fregattene.
Foto: Morten Holm / SCANPIX .

– Det er hoveddesigneren som bygger opp båten og bestemmer hvor de vanntette skottene skal være, og stiller krav til skadestabilitet. Det er ingen båter som er beregnet for å kunne tåle å få revet opp halve skutesiden, sier han.

– Strenge krav

I likhet med Aarland sier Nydal at det var svært streng kvalitetskontroll med modulene de leverte.

– Det var veldig strenge krav til kvalitet og oppfølging, og det var høy kvalitet på det som ble bygget.

Navantia hadde hovedansvar med oppfølgingen av arbeidet som ble gjort i Florø og Førde, mens Forsvaret også holdt kontroll, forklarer han.

Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix