I juli i år ble det kjent at amerikanske Tidewater søkte å gjennomføre en fusjon med konkurrenten Gulfmark. Dersom aksjonærene godkjenner sammenslåingen, vil giganten seile videre under navnet og ledelsen til Tidewater.

Forslaget fra Tidewater vil ifølge offshore-kjempen spare selskapene for 30 millioner dollar innen utgangen av neste år og gi en total markedsverdi på 1.25 milliarder dollar – drøyt ti milliarder norsk kroner etter dagens vekslingskurs.

Nå kommer imidlertid enda et rederi og skrur på sjarmen for Gulfmarks aksjeeiere. Harvey Gulf skriver i en pressemelding tirsdag at de har annonsert et  konkurrerende ikke-bindende tilbud.

Frister med spesialisering

Avtalen mellom Tidewater og Gulfmark ville resultert i verdens største offshore-flåte på totalt 274 skip med en gjennomsnittsalder på nesten 11 år.

En fusjon mellom Harvey Gulf og Gulfmark vil på sin side gi en mindre flåte på 129 skip, men med en lavere gjennomsnittsalder på rundt ni år.

Flåten til Harvey Gulf er per dags dato på 57 OSV-skip i tillegg til 6 OCV-skip, skriver selskapet. Selskapet har en total markedsverdi alene på 836 millioner dollar. Tidewater er for tiden verdt rundt en milliard dollar, mens Gulfmark verdsettes til 342 millioner dollar.

– Hovedspørsmålet er hvordan man vekter størrelse over spesialisering og hva fremtiden vil vise, skriver assisterende direktør i Harvey Gulf, Claudia Norrgren i en epost til Sysla.

Gulfmark anbefaler å ikke gjøre noe

Gulfmark på sin side skriver at selskapets styre vil undersøke tilbudet grundig, og at de ikke har tatt noen endelig avgjørelse om tilbudet fra Harvey Gulf er overlegent tilbudet fra Tidewater.

Selskapets styre skriver imidlertid at de per dags dato fortsatt mener tilbudet om å slå seg sammen med Tidewater vil være det beste for selskapets aksjeeiere. Hvordan fremtiden til selskapet blir avgjøres denne høsten.