Helikopterpilot Roald Kjeseth satt hjemme på Eidsvågneset i Bergen og så på nyhetene da han ble spurt om å hjelpe til med evakueringen av «Viking Sky» lørdag kveld.

Cruiseskipet fikk motortrøbbel og drev mot land i et forrykende uvær.

Kjeseth, som jobber i CHC helikopter service AS på oppdrag for Equinor, dro fra Bergen til Kristiansund for å bistå i redningsaksjonen.

– Det så litt dramatisk ut på nyhetene . De hadde mistet alle motorene og drev mot land. Jeg forberedte meg ved å notere ned viktige koordinater og forsøkte å gjøre meg kjent i området.

Evakuerte 59 personer

– Da vi kom ut til båten var det veldig mørkt. Det er vanskeligere å jobbe i mørket enn i dagslys, men dette har vi god trening på.

Kjeseth og hans team heiste opp og evakuerte til sammen 59 personer på sine tre turer til cruiseskipet.

– Passasjerene ble heist opp i helikopteret to og to, men de som var veldig redde fikk bli heist sammen med en av redningsmennene.

Det tok mannskapet omtrent en halv time å fylle helikopteret med evakuerte cruisepassasjerer, før de kunne ta dem med i trygghet.

– Vi tok med så mange vi kunne, og alt gikk veldig fint. En av passasjerene satt i rullestol, han ble heist rett ut av stolen og inn i helikopteret.

Da helikopteret var fullt ble en av redningsmennene igjen på skipet for å forberede passasjerene til neste tur.

TATT GODT IMOT: Det ble opprettet et mottakssenter for de evakuerte passasjerene i Brynhallen. Foto: CHC HELIKOPTER SERVICE AS

Små marginer

På land ble redningsmannskap og passasjerer tatt imot av nødetater og frivillige.

– Innsatsen var upåklagelig. Jeg er imponert av alle som var med og hjalp til, fra profesjonelle men også de lokale. Vi fikk mat inn i helikopteret og kjempegod service. Det er utrolig hva de klarte å få til.

REDNINGSAKSJON: Flere helikoptre var med i redningsaksjonen lørdag og natt til søndag. Foto: CHC HELIKOPTER SERVICE AS

Kjeseth berømmer sine kolleger som gjorde en kjempejobb med å få passasjerene trygt om bord i helikopteret.

– Vi jobber godt sammen, ingen sluntrer unna og alle yter sitt beste hele tiden. Det er klart at i slike situasjoner er det små marginer og mye som kan gå galt, denne gangen gikk det heldigvis veldig bra.

– Det gynger og dirrer i kroppen

Da siste tur var unnagjort og «Viking sky» var i ferd med å bli tauet inn mot Molde kunne helikoptermannskapet dra til hotellet og slappe av, etter nærmere 8 timer med intens innsats.

– I helikopteret merker vi ikke at vi er slitne. Da går alt i ett og vi snakker sammen kontinuerlig. Men i taxien mot hotellet var det veldig stille, og det tok ikke mange minuttene før jeg sluknet på puten på hotellrommet.

Etter en lang redningsaksjon over vann tar det tid å riste av seg følelsen av de enorme bølgene og båten som gynger.

– Når du står i dusjen merker du at det gynger og dirrer i kroppen. Når du jobber sånn tar det tid å få ristet av seg følelsen av å bli sjøsyk.