Hurtigruten Trollfjord Foto: NTB scanpix

Nå må Hurtigruten vente i spenning på om de får drive Kystruten videre

Hurtigruten la inn bud på Kystruten Bergen – Kirkenes da anbudsfristen gikk ut fredag formiddag. Men rederiet vil ikke røpe hvor mange pakker de faktisk bød på.

Dagens nyhetsbrev

– Vi kan bekrefte at Hurtigruten har levert vårt bud på Kystruten, sier kommunikasjonsdirektør Anne Marit Bjørnflaten i Hurtigruten i en pressemelding.

Fredag formiddag gikk fristen for å legge inn tilbud på pakkene i neste anbudsperiode for Kystruten Bergen – Kirkenes ut.

Det nye anbudet på kjøp av tjenester ble lyst ut av Samferdselsdepartementet i høst. Det skal gjelde fra 2020/2021 og minst ti år frem i tid. Departementet sier til Nordlys at de er fornøyde med konkurransen, men vil ikke avsløre hvor mange konvolutter de har fått inn.

Fakta: Kystruten Bergen – Kirkenes

 • Passasjer- og godsrute med daglige anløp av 34 havner mellom Bergen og Kirkenes.
 • Samferdselsdepartementet kjøper sjøtransporttjenester på strekningen «for å sikre et tilfredsstillende transporttilbud for passasjerer som reise lokalt eller regionalt fra havn til havn, og godstransport mellom Tromsø og Kirkenes».
 • Ruten drives i dag av Hurtigruten AS, som har drevet ruten siden starten i 1893. Selskapet opererer 11 spesialbygde skip i trafikken.
 • Avtalen mellom Hurtigruten og staten går ut i 2020/21. Departementet lyste 19. september ut anbudskonkurranse om ny avtale som gjelder i ti år.
 • Konkurransen er delt i tre pakker. Hver av rutene er helårlige og gjennomgående seilinger tur-retur Bergen-Kirkenes, der alle havner på ruten skal betjenes daglig.
 • Den nye avtalen inneholder også klima- og miljøkrav.
 • Departementet tar sikte på at kontrakt kan inngås innen utgangen av mars 2018.

Siden juli 1893 har Hurtigruten drevet kystruten som i dag består av 34 anløp mellom Bergen og Kirkenes. Med departementets utlysning måtte rederiet velge om de ville kjempe om å få videre drift.

Det var en stund uvisst om Hurtigruten ville levere tilbud på den tradisjonsrike ruten. I november sa selskapet at de kom til å by på alle tre strekningene. Nå vil de derimot ikke bekrefte om de faktisk bød på alle pakkene.

– Nå går vi inn i en ny fase, som kan inkludere forhandlinger. Derfor ber vi om forståelse for at vi inntil videre ikke kan gå inn på detaljer om hva vi har bydd på og innholdet i det vi har levert, sier Bjørnflaten.

Fra sommeren 2019 setter Hurtigruten også inn de nye hybridskipene MS Roald Amundsen og MS Fridtjof Nansen på ekspedisjonsseilinger langs norskekysten. De skal seile i tillegg til de 11 skipene i kystruten.

De to hurtigrutene MS Richard With og MS Nordlys som ble solgt da Hurtigruten var i pengeknipe, er kjøpt tilbake og skal oppgraderes kraftig.

– Hurtigruten kommer til å seile mer på norskekysten, uansett om vi vinner eller ikke vinner hele eller deler av anbudet. Vinner vi ikke, vil vi seile rene kommersielle seilinger, og planlegger daglige avganger. Norskekysten vil alltid være en svært sentral del av Hurtigruten-produktet. Det vil den også være i framtiden – med eller uten en avtale med staten, sier Bjørnflaten.

Få også med deg:

 • Halvparten av forsyningsskipene i opplag må klasses før de kan begynne å jobbe igjen. Når 2018 er slutt vil andelen være 75 prosent, ifølge RG Hagland-sjefen. – Eierne må foreta seg noe for å holde hodet over vannet.
 • Fall i ordrebøkene, sterk koreansk valuta og stigende stålpriser utfordrer sør-koreanske verft. Nå skal det offentlige bidra med økte ordre og støtte til innovativ teknologi. (Finansavisen)
 • Polarcus-aksjen fikk torsdag fart på børsen, da selskapet meldte at Polarcus er tildelt et 3D-seismikk-prosjekt i Sør-Amerika. (Finansavisen).
 • Lundin boret tørt i Barentshavet. Oljseselskapet avslutter nå boringen av undersøkelsesbrønn 7219/12-3 S i Barentshavet, og plugger og forlater den permanent.