Forrige uke ble et av verdens største fôrfartøy levert fra det tyrkiske verftet Tersan Shipyard til det norske rederiet NSK Shipping.

M/S Nyksund skal operere for Biomar i det norske markedet og satt kursen mot norske farvann. Skipet ble bestilt til oppdrag for fiskefôrprodusenten i fjor vinter.

– Vi ser frem til å få båten hjem og i drift for Biomar, sier daglig leder Mats Nygaard Johnsen i NSK Shipping i en melding.

Med en snittfart på mellom 12 og 14 knop ventes skipet som passerer kysten av Tunisia i dag å ankomme Karmøy om halvannen uke.

Fartøyet er 81,50 meter lang og 16 meter bred og har en total lastekapasitet på 3200 tonn. Lasten er fordelt på 2 700 tonn i lasterom og 500 tonn på dekk.

– Med sin lengde og lastekapasitet er M/S Nyksund trolig verdens største forfartøy som er i markedet nå sier salgssjef Thomas Myhre i skipsdesignerfirmaet NSK Ship Design.

I februar ble det norskdesignede skipet sjøsatt. Nå er fartøyet ferdigstilt med flytende naturgass som drivstoff.

Det LNG-drevne fremdriftsmaskineriet er levert av Rolls-Royce. I tillegg er fartøyet utstyrt med et dynamisk posisjoneringssystem fra samme leverandør, som lar skipet losse ved oppdrettsanleggene uten å fortøye.

–  Innen LNG fremdrift har vi mye erfaring og kompetanse, og med prosjekter som dette viser vi at det finnes løsninger både for å redusere utslippene av klimagasser, og redusere fuelkostnader med 30-40 prosent. Vi er stolte av jobben vi gjør for fremtiden innen sjøfartsnæringen, sier Myhre.