I april stod kabelleggingsfartøyet ferdig hos Kleven på Sunnmøre, og seilte over til Sverige for de siste forberedelser.

Torsdag ble NKT Victoria døpt ved NKTs kabelfabrikk i Karlskrona i Sverige, og skipet er alt i gang med sitt første oppdrag.

Skipet som er flagget i NIS, skal driftes av Remøy Management.

Totalt har skipet et mannskap på 44 mann, i tillegg til et prosjektcrew på 60 mann.

– Det er mye skandinavere og nordmenn som arbeider om bord, i tillegg til mannskap fra UK, sa Even T. Remøy, administrerende direktør i Remøy Management til Sysla ved overlevering av fartøyet.

Prøvetur april 2017. Foto: Olav Thokle.

Jobbe på havbunnen

Det var i et stramt marked at Kleven i september 2015 sikret seg byggingen av det komplekse skipet. Fartøyet er utviklet for kabellegging på havbunnen.

Det 140 meter lange fartøyet av typen SALT 306 CLV fra Salt Ship Design var det første som ABB noensinne hadde kontrahert, og et av Klevens største.

For syv måneder siden ankom et knallrødt skrog Klevens verft i Ulsteinvik for ferdigstilling.

Fra rødt til blått

Kun uker etter at spesialskipet ankom Klevens verft i Ulsteinvik, overtok NKT Cables kabelvirksomheten til ABB. Dermed ble skroget malt om fra ABB sin røde farge til NKT sin blå i løpet av våren.

Byggenummer 372 som i dag ble overlevert er blant de største Kleven har bygget. Fartøyet har innredning for 100 personer og et dekksareal på 1600 kvadratmeter.