Kongsberg-gruppen annonserte i dag et samarbeid med Qatar om leveranse på langsiktige teknologiutviklingsprogrammer innen forsvar, maritim industri og digitalisering.

Handelen av selskapets aksjer ble stoppet i sju minutter på Oslo-børs som følge av meldingen fra selskapet. En halvtime etter at handelen begynte igjen (11.08) var aksjekursen opp 5,32 prosent.

Stort potensial for maritim industri

Kommunikasjonsdirektør i Kongsberg-gruppen, Ronny Lie, sier til Sysla at det ikke enda er noe konkret på plass innen maritim industri, men at de venter kontrakter på sikt.

– Qatar har en betydelig interesse innenfor energi, olje og gass, eksempelvis innen LNG-flåten (skip som frakter flytende naturgass, journ.anm). Det må vi komme tilbake til når det konkretiseres.

– Har dere noe konkret nå?

– Vi har nå etablert et selskap der nede med qatarske myndigheter. Selskapet heter BK Systems og vil ha hovedkvarter i innovasjon- og vitenskapsparken der. Gjennom dette selskapet vil vi utforske mulighetene fremover.

I børsmeldingen skriver gruppen at om lag 15.000 norske årsverk vil involveres i kjøretøysprogrammet, hvor Kongsberg skal levere tårnløsninger, digitaliserings- og kommunikasjonsløsninger til 490 panserede kjøretøy.

Lie venter ytterligere årsverk innen maritim industri.

– Vi håper det. Det vi i dag har annonsert er betydelig verdiskaping innenfor norsk industri, og det samme håper vi å få til innenfor det maritime segmentet. Vi må komme nærmere innpå størrelsesorden senere, sier Lie.

Største i selskapets historie

Kontrakten skal ha et potensial på 15 milliarder kroner over de neste åtte årene, og vil være selskapets største gjennom historien. Programmet skal ifølge meldingen medføre 15 000 norske årsverk.

På grunn av oljekrisen måtte Kongsberrg Maritime, en del av Kongsberg Gruppen, kutte staben med 200 årsverk i 2015.

– Vi ser betydelige muligheter og potensial for norsk industri og teknologiutvikling med denne etableringen, sier Geir Håøy, konsernsjef i Kongsberg-gruppen.

Selskapet har sammen med myndighetene i Qatar etablert et eget selskap for programmet som skal drive innen forsvar, maritim industri og digitalisering.

Kongsberg-gruppen skal samarbeide med 170 små- og mellomstore bedrifter når de skal levere til programmet, over de neste åtte årene.