Klokken 11.18 mandag formiddag meldte Hurtigruteskipet MS «Finnmarken» om tekniske problemer i Magerøysundet. Skipet hadde fått full motorstans og som følge av situasjonen sluppet anker, ifølge HRS Nord-Norge.

– Vi jobber med å få oversikt over situasjonen, og bistå skipet på alle måter vi kan, opplyste pressevakt i Hurtigruten Hanne Taalesen til Sysla.

Skipet var på vei til Honningsvåg da det fikk motortrøbbel. Ifølge Hurtigruten har skipet 500 passasjerer, i tillegg til et mannskap på 80, ombord.

Litt over klokken 13.00 hadde mannskapet på skipet fått motorene i gang igjen.

– Planen er å gå til Honningsvåg for egen maskin, og seile videre nordover mandag ettermiddag, uttaler Taalesen etter at motorkraften er kommet tilbake.

Redningsselskapet bistår

Redningsselskapet sendte den relativt store redningsskøyten RS Odin til området da de første meldingene om motorstansen kom.

– Vi har en ressurs på plass og vet ikke noe annet om situasjonen annet enn at det er blackout på maskineriet, sa kommunikasjonssjef i Redningsselskapet, Frode Pedersen, til Sysla.

RS Odin lå i beredsskap like ved hurtigruteskipet. Foto: Redningsselskapet

Skipet ligger nå ankret opp i Magerøysundet, like vest for Honningsvåg.

– Det er ingen fare for hverken skip, gjester eller mannskap, men skipet mangler framdrift, sa pressevakt Taalesen i Hurtigruten.

Hovedredningssentralen Nord-Norge skrev i en melding rundt klokken 13 at kapteinen på skipet vurderer å ha situasjonen under kontroll.

Sea King-helikopter og taubåt på standby

I tillegg til redningsskøyten ble taubåten «Stevns Battler» og et Sea King helikopter satt på standby.

Det er helt normalt i slike situasjoner, forteller pressemedarbeider Knut Haarvik i Hovedredningssentralen Nord Norge til Sysla.

– Det er normalt at vi sjekker hva vi har av ressurser i området, slik at vi er klar dersom situasjonen skulle utvikle seg, sier Haavik.

Situasjonen var ifølge Haavik udramatisk.

– Skipet har sluppet anker og jobber med å rette feilen selv. Vi sendte opp taubåten «Stevns Battler» dersom de trengte slep, sier Haavik.