KNM «Maud». Foto:Forsvarsmateriell

Forsvarets største fartøy endelig klart for levering

Forsvarets største fartøy noensinne, KNM «Maud», er endelig klart for levering, tre år forsinket. Prislappen på logistikkfartøyet er på 2 milliarder kroner.

KNM «Maud» seilte fra Busan i Sør-Korea søndag, skriver Forsvarets forum.

Fartøyet skulle opprinnelig stå ferdig i 2016, men ble utsatt en rekke ganger på grunn av problemer ved det sørkoreanske verftet Daewoo Shipbuilding and Marine Engineering.

Forsvaret overtok KNM «Maud» 18. november og fartøyet forventes å være operativt i begynnelsen av 2020.

– Besetningen skal først trenes for kampoppdrag, og skipet skal utrustes for å være et fullverdig krigsfartøy. Det tar tid, sier kommandørkaptein Torill Herland til NTB.

Det nye logistikkskipet til Sjøforsvaret, KNM «Maud» har forlatt Sør-Korea, og er på vei hjem til Norge. Her ligger KNM «Maud» i tørrdokk ved verftet i Sør-Korea høsten 2017. Foto: CHRISTIAN WINES, FORSVARET / NTB SCANPIX

KNM «Maud» er 183 meter langt og 25,9 meter bredt og skal støtte alle Sjøforsvarets fartøyer. Skipet har blant annet en egen helikopterhangar med plass til to NH-90-helikoptre, og kan frakte 400 tonn på dekk.

I tillegg inneholder fartøyet tre store lasterom som er spesielt godt egnet for våpen, ammunisjon og missiler.

Fartøyet seiler nå over Stillehavet mot San Diego, en reise som er ventet å ta 17 dager. Dette er første gang et norsk marinefartøy har seilt over Stillehavet.

KNM «Maud» skal ligge til kai i San Diego en uke hvor det skal fylles med last som skal til Norge. Fartøyet setter deretter kursen hjemover, gjennom Panamakanalen og Atlanterhavet, og er ventet å ankomme Bergen i slutten av mars.