– Vi har fått så mye å gjøre i Hordaland at vi er nødt til å være på plass i Bergen, med en organisasjon på rundt 15 personer, sier konsernsjef Dagfinn Neteland til BT.

Han avviser at Fjord1 er i ferd med å flytte hovedkontoret fra Florø til Bergen.

– Men hvor de ansatte fysisk holder til er mer fleksibelt enn tidligere. Vi vil ha flere prosjektstillinger, og flere vil være på reise. Det gir også hovedkontoret en mer fleksibel funksjon enn tidligere, sier Neteland.

Rederiet vil nå ut og lete etter egnede lokaler sentralt i Bergen, og like etter sommerferien vil de starte med de første rekrutteringene til kontoret.

 

Foruten nytt kontor, skal Fjord1 også børsnoteres i løpet av sommeren.

Sunnmørsrederen Per Sævig, som i august i fjor kjøpte seg opp til 67 prosent av aksjene gjennom Havilafjord, har nå solgt 49 prosent av selskapets aksjer videre til eksterne investorer for nærmere 1,5 milliarder kroner.

Salgsinntektene vil han bruke til å utløse en opsjon på kjøp av de resterende 33 prosentene som Sogn og Fjordane fylkeskommune fortsatt eier.

Det betyr at Sævig snart vil kontrollere Fjord1, samtidig som han har fått tilbake alle pengene han har lagt ut på selskapet, og vel så det.

Vinner

For Sogn og Fjordane fylkeskommune har salgsprosessen vært tilsvarende begredelig. De prøvde i 2015 å selge sine 59 prosent av aksjene i Fjord1 til største konkurrenten, Torghatten.

Men Konkurransetilsynet satte ned foten og Fylkeskommunen vendte seg da til minoritetsaksjonæren Sævig og solgte han aksjene gjennom to etapper.

Salget i august i fjor priset hele rederiet til 1,8 milliarder kroner, mens prislappen når rederiet nå børsnoteres er på nesten tre milliarder kroner.

Taper

Fylkespolitikerne blir i dag minnet om de enorme verdiene de pr. dags dato har gått glipp av ved å selge for snart ett år siden, når fylkesutvalget formelt behandler Sævigs opsjon i et telefonmøte.

– Dette bekrefter bare det jeg og andre hevdet for halvannet år siden. Her har et flertall av fylkespolitikeren brukt lite profesjonelle rådgivere i en salgsprosess som har vært direkte uansvarlig. Og når det dreier seg om så mye penger er det jo skandaløst, sier professor emeritus Thore Johnsen. Den kjente finanseksperten fra NHH har lenge fulgt Fjord1-salget fra sidelinjen.

Les hele saken på BT