– I 2016 regner vi med å klare positivt driftsresultat.

Det sa administrerende direktør i Skangas, Tor Morten Osmundsen, til Sysla i juli i fjor. Nå kan han konstatere at spådommen har blitt sannhet.

Siden etableringen i 2007, har de ansatte i Skangas aldri tidligere sett et positivt driftsresultat. Til tross for en omsetning på nærmere 1,8 milliarder kroner, endte 2015 med minus 98 millioner kroner for selskapet som eies av Lyse og finske Gasum. Det var likevel 54 millioner kroner bedre i driftsresultat enn i 2014.

Men etter ni år med røde tall, har Skangas levert sitt første år uten.

Større volum, høyere effektivitet
– Det skyldes en kombinasjon av at vi har økt volumene og gjennomstrømningen, men også at vi har jobbet svært mye med optimalisering av verdikjeden og kostnadstrukturen.

Slik forklarer Osmundsen selv det positive driftsresultatet overfor Sysla. Han ønsker imidlertid ikke å kommentere hvor stort driftsresultatet for fjoråret ble, før regnskapet er ferdig revidert.

Fakta

Skangas

  • Grunnlagt i 2007
  • Finske Gasum (51 %) og Lyse (49 %) er eiere
  • Eier LNG-anlegget i Risavika, men har også LNG-terminaler i Fredrikstad, Lysekil i Sverige og Pori i Finland
  • Leverte rundt 376.000 tonn LNG i 2015

2016 ble likevel et år med store investeringer for selskapet. I mars ble det blant annet klart at Skangas hadde inngått avtale med  Lyse-gruppen om kjøp av LNG-produksjonsanlegget i Risavika, med en årlig produksjonskapasitet på 300 000 tonn flytende naturgass.

– Vi har blitt flinkere og mer effektive etter hvert som vi har høstet erfaring. Man lærer og utvider kunnskapen underveis, og nå har det ført oss til et positivt driftsresultat, forteller Osmundsen om fjoråret.

Vil se flere år med pluss
Den administrerende direktøren gjestet nylig Gasskonferansen i Oslo, der han fortalte om planene for 2017. Deriblant selskapets nye LNG-bunkringsskip, Coralius, som leveres allerede i juni. Og målsetningen er klar etter Skangas’ første år med positivt driftsresultat.

– Målet fremover, er å levere fortsatt positive resultater i kombinasjon med at vi gjør store investeringer, sier Osmundsen, og legger til:

– I tillegg har vi beholdt fokuset vårt på sikkerhet. Siden oppstarten av anlegget i Risavika i 2010 og økt aktivitet nedstrøms i Norge,Sverige og Finland, har vi ikke hatt personulykker eller skader. Det betyr veldig mye for oss, og selv om arbeidsmengden og selskapet vokser, skal vi fortsette å fokusere på høy sikkerhet, sier Osmundsen.

Onsdag ble det imidlertid klart at den administrerende direktøren selv ikke får være med selskapet videre i utviklingen av selskapet. Han blir erstattet av 54 år gamle Kimmo Rahkamo allerede den 15. mai.

Tro på markedet
Den avtroppende administrerende direktøren har likevel stor tro på fremtiden innen LNG-markedet i Norden. Under Gasskonferansen la han frem nye spådommer for årene som kommer, ikke bare for Skangas.

– Vi tror at LNG-markedet i  Norden  kommer til å øke kraftig, først og fremst fordi LNG  er blitt tilgjengelig til en konkurransedyktig pris. For skipsfarten er LNG som brensel det eneste tilgjengelig alternativet som møter dagens og forventede krav til utslipp, slår Osmundsen fast.