Denne brønnbåten ble ferdig i rekordfart

Dåpen av det tredje Havyard-bygde søsterskipet til Norsk Fisketransport ble feiret med folkefest.

– Vi er så fornøyde med båten og båttypen og i NFT er folk viktig, så det måtte bli en folkefest, sier administrerende direktør Harry Bøe i Norsk Fisketransport i en pressemelding.

Nybygget som har en pris på i overkant av 300 millioner kroner, er allerede i arbeid på en femårig kontrakt for Cermaq Norway.

– Norsk Fisketransport er en kunde som kan brønnbåt. De vet hva som må til og har utfordret oss til å levere stadig bedre, sier Havyards konsernsjef Geir Johan Bakke.

Den 85 meter lange brønnbåten er bygget på samme lest som søsterskipet Namsos og Havtranser i et Havyard 587-design.

– Med Steigen ser vi resultatet av Havyard som maritimt teknologiselskap der vi utvikler og leverer fra ide til ferdig båt. Vi designer, utruster og fyller med utstyr, og har dratt nytte av flere forretningsområder i et samspill som gir en brønnbåt som vil gi både rederi og laksen det aller beste, sier Bakke.

Rekordrask utrustning

Brønnbåten ble sjøsatt i november i fjor på det tyrkiske verftet Cemre Shipyard.

I januar kom Steigen til Havyards verft i Leirvik i Sogn. Deretter gikk det bare rekordraske nitten uker med å utruste båten, mot det som normalt tar rundt tretti uker. I innspurten var 220 personer i sving samtidig for å få gjennomført utrustningen.

– Den ståpå-viljen som har vært til stede for å lykkes i innspurten på dette prosjektet er helt utrolig, sier prosjektleder i MMC First Process, Ivar Håkon Vatnehol.

MMC First Process har levert fiskehåndteringssystemet om bord.

640 tonn levende fisk

Steigen har en lastekapasitet på 3.200 kubikkmeter, tilsvarende 640 tonn levende fisk. Selv med fulle fisketanker kan fartøyene gå 14 knop.

Systemene er designet slik at prosessvann og transportvann fra alle operasjoner kan filtreres og behandles. Båten vil også ha en ferskvannskapasitet på cirka tusen kubikk for etterfylling og utskifting av ferskvann under ferskvannsbehandling, og har vannovervåking for å ha full kontroll.