– Elektrifiseringen av arbeidsbåter i havner verden over har bare så vidt startet, sier Roger Rosvold i Corvus Energy i en melding.

Den kanadiske batteriprodusenten melder i dag at de skal levere batteripakke til verdens første helelektriske søppelbåt. Den nye båten blir en tolv meter lang aluminiums-konstruksjon, og skal bygges ved Grovfjord Mek. Verksted.

Båten er designet for å hente søppel fra vann-overflaten og skal operere i Oslo-fjorden.

Prisen på nyvinningen er 23 millioner kroner, ifølge Oslo Havn, som har bestilt båten.

Fem timer arbeid på en lading

– Vi er stolt over å ha blitt valgt som leverandør av denne båten. Det bekrefter at vi har valgt rett strategi når vi har fokusert på å bygge kompetanse rundt batteri-elektriske systemer, sier Bård Meek-Hansen, direktør ved Grovfjord Mek. Verksted i en melding.

Det hundre år gamle verftet har holdt på med batteri-elektriske båter en god stund. I 2017 testet selskapet ut batteribåten «Astrid Helene» som er bygget etter GMV Zero-designet.

Se video av «Astrid Helene» under testing: 

Båten som skal bygges til Oslo Havn vil ha et energilagringssystem på 550 kwh. Det er nok til at den kan holde seg i arbeid i fire til fem timer. Oppladingen av batteripakken skal ta to timer.

Fartøyet har i tillegg til batterier egne solcellepaneler på taket for energitilførsel til navigasjons-utstyret om bord. Den blir utstyrt med en hydraulisk lastekorg i front, og med en kran på hver side.

Båten får to elektriske fremdriftsmotorer, i tillegg til fire side-«thrustere» som skal sikre fartøyet god manøvrering, skriver Oslo Havn i en melding.

Erstatter søppelbåten «Pelikan»

Den splitter nye elektriske søppelbåten erstatter den 30 år gamle traveren «Pelikan». Tilsammen har båten plukket opp 1500 tonn med søppel i området rundt Oslo-havnen, før den nå pensjonerer seg.

Dagens søppelbåt «Pelikan» blir erstattet av en utslippsfri båt. På dekk står Havnedirektør Ingvar M. Mathisen ved Oslo Havn, og Bård Meek- Hansen, daglig leder i Grovfjord Mek. Verksted. Foto: Bo Mathisen

Leveransen av den nye søppelbåten skal skje i desember 2019, ifølge Corvus Energy.