Corvus Energy har sikret seg kontrakten med bergenske Norwegian Electric System (NES) på levering av et litiumionbasert energilagringssystem (ESS). Batteriløsningen skal om bord i Fjord1 sin nye elferge.

Aluminiumskatamaranen ZeroCat 120 er utviklet av Fjellstrand, og er planlagt å gå inn i sambandet Halhjem-Våge i Hordaland. Verftet i Hardanger skal levere den 87,5 meter lange og 20,8 meter brede fergen på slutten av neste år med fremdriftsystem fra Norwegian Electric System.

– Corvus Energy er svært beæret over å ha blitt valgt til å levere batterisystemene  til denne helelektriske fergen, sier salgsdirektør Roger Rosvold i Corvus Energy i en pressemelding.

Større kapasitet

Den helelektriske fergen vil bli utstyrt med en 2,9MWh Orca Energy ESS for å drive alle fartøyets operasjoner.

– Dette fartøyet vil sette en ny standard for helelektriske ferger. Med Corvus Orca ESS kan fergen seile lengre enn eksisterende helelektriske ferger, sier salgssjef Stein Ruben Larsen hos NES i samme melding.

– Orca ESS oppfylte alle de strenge kravene til dette prosjektet, og den tekniske og kommersielle støtten fra Corvus lokale bergenskontor var medvirkende til å sikre  kontrakten.

Batterierfaring

På Fjord1-fergene har Norwegian Electric System sikret seg sin største ordre noensinne. Fjord1 vant anbud for syv fergestrekninger i oktober fjor, og har forpliktet seg å redusere energibruken med 60 prosent

Byggeverftet har erfaring med elektriske ferger. Det var også Fjellstrand som bygget verdens første batteriferge, MF Ampere.

Også Havyard er i gang med å bygge elferger for Fjord1.

Biodiesel som reservekilde

Fergen mellom Halhjem-Våge skal operere strekningen helelektrisk, men vil få installert biodiesel-generatorer som reservekilde når det ikke er mulig å lade.

Den vil ha kapasitet på 120 biler, 12 trailere og salongen vil ha plass til 296 passasjerer.