Aanderaa-leder Thorleif L.L. Gustavsen i lokalene på Midttun. Til venstre Ragnhild Eide Ure. FOTO: ROAR CHRISTIANSEN

Produserer i Bergen, selger til Kina

Alle Aanderaas måleinstrumenter produseres på Midttun i Bergen. – Det handler om kvalitet, sier direktøren.


  • Magne Gaasemyr
Publisert

– Vi opererer i en nisje der kvalitet er alfa og omega. Derfor produserer vi alt her på Midttun, for å ha full kontroll i alle ledd, sier adm. direktør Thorleif L.L. Gustavsen i Aanderaa Data Instruments til Bergens Tidende.

Han legger ikke skjul på at dette er en kostbar strategi, men den har vært helt nødvendig.

Eksporterer det meste

Aanderaas produserer avanserte instrumenter for måling av vann, og mer enn 70 prosent går til eksport. Tradisjonelt har Europa vært hovedmarkedet.

– Men i det siste har etterspørselen fra Asia og Kina økt kraftig. Mens andre norske industribedrifter produserer i Kina og selger her, gjør vi altså det motsatte, sier Gustavsen.

Aanderaa produserer blant annet instrumenter til bruk på store vanndyp.

– Kineserne driver en omfattende undersøkelse på store havdyp, mellom 6000 og 10.000 meter. På slike dyp er det et enormt trykk, og kineserne velger å bruke våre instrumenter på grunn av kvaliteten, sier Gustavsen.

Todelt virksomhet

Hovedvirksomheten helt siden etableringen har vært vannmålere. Spesialiteten er strømmålere med integrerte sensorer, som etter spesifikasjoner fra kundene kan måle ulike kvaliteter ved vannet, temperatur, saltinnhold, oksygen- eller CO2-innhold.

Etter at bedriften for noen år siden ble slått sammen med firmaet Data Instruments, utgjør utstyr for sikker operasjon av offshorekraner, dynamisk vektsystem for anleggsbransjen og trafikktelleutstyr til Vegvesenet rundt 40 prosent av produksjonen.

Utstyr til havner

Mye av vannmålerutstyret selges til offshore oljevirksomhet, til havforskning og universiteter.

– I det siste har vi også fått økt etterspørsel fra det vi kaller marin transport. Det handler i stor grad om utstyr som kan øke sikkerheten og bedre effektiviteten i havner. Tidevann, strøm og vind er alle faktorer som påvirker sikker navigasjon. Ved hjelp av vårt utstyr får kapteinen på broen de data han trenger i sanntid, for å kunne ta riktige avgjørelser mht sikker navigering til kai. Havnevesenet får også en unik mulighet til å drive mer effektivt og sikkert ved å gjøre tilgjengelig data om værforhold som kan påvirke driften.

Les hele artikkelen på bt.no.

Del på
facebooktwitterlinkedinemail