Frederik Wilhelm Mohn øker eierandelene sine i Fjord1. Arkivfoto: Tor Høvik.

Frederik Mohn kjøper seg kraftig opp i Fjord1

Kjøper aksjer for 360 millioner kroner og dobler nesten eierandelen i selskapet.

Publisert

I en børsmelding tirsdag morgen kommer det frem at investoren, som nylig trakk seg fra styret i fergeselskapet, nær dobler eierandelen gjennom sitt investeringsselskap Perestroika.

Mandag kveld ble det kjent at en finansiell investor undersøkte mulighetene for å kjøpe fem millioner aksjer i Fjord 1 til kurs 45 kroner per aksje.

Øker eierandelen til 18 prosent

Nå viser det seg altså at Frederik Wilhelm Mohn har kjøpt åtte millioner aksjer til en kurs på 45 kroner per aksje, tilsvarende 360 millioner kroner. Med dagens oppkjøp eier nå Mohn 18,5 millioner Fjord1-aksjer, som tilsvarer 18,46 prosent av selskapet.

Etter at kjøpet ble kjent stiger Fjord1 10,2 prosent på Oslo Børs tirsdag morgen.

Oppkjøpet kommer kort tid etter at Mohn i slutten av januar kjøpte 377.000 aksjer i fergeselskapet, og på daværende tidspunkt økte eierandelen til 10,36 prosent.

Trakk seg fra styret

Like før jul i fjor trakk investoren seg fra styret i selskapet med umiddelbar virkning etter at hovedaksjonær Per Sæviks gikk sammen med et amerikansk fond og kjøpte opp majoriteten av aksjene i selskapet gjennom sitt selskap, Havila. Samtidig lanserte de muligheten for at selskapet kunne konsolideres med Havila Kystruten.

Flere andre investorer reagerte også på den mulige sammenslåingen av Fjord1 og Havila Kystruten. Sævik har siden understreket at det ikke er gitt at det blir en sammenslåing av selskapene.

For en måned siden ble Mohn og et annet styremedlem erstattet i Fjord1-styret. Inn kom lederen for det amerikanske fondet som Havila hadde gått sammen med. Mohn protesterte, og mente det nye styremedlemmet fra fondet ikke var uavhengig.

Lederen for valgkomiteen i Fjord1, Anders Talleraas, uttalte da til Sysla at det nye styremedlemmet eide tre-fire prosent av aksjene i Fjord1, og dermed var i sin fulle rett til å bli representert i styret. At han også har et finansieringsforhold til hovedaksjonæren endrer ikke det, sa Talleraas.

Ingen kontakt

Per Sævik i Havila sier han ikke har snakket med Frederik Mohn siden han gikk ut av styret.

– Vi registrerer at Perestroika (Mohns selskap, red. anm.) har kjøpt en post av en viss størrelse. Vi tolker det som positivt, at han har tro på selskapet, sier Per Sævik til Sysla.

Han legger til at han ikke har noe usnakket med Mohn, og at han ikke vil spekulere i Mohns grunner for å kjøpe seg opp.

– Er dette et fiendtlig oppkjøp?

– Nei, det har vi ingen grunn til å mene noe om. Så lenge det er et offentlig selskap er det fritt frem for alle som vil å kjøpe aksjer, sier han.

Del på
facebooktwitterlinkedinemail