Fiskebåten Fay på vei til å synke i Barentshavet. Alle de 12 ombord ble reddet av et SeaKing redningshelikopter før det gikk ned. Foto: Redningsselskapet RS Odin / NTB scanpix

Havarikommisjonen vil granske fiskebåtforlis

Forliset til fiskebåten Fay utenfor Honningsvåg lørdag skal undersøkes nærmere av Havarikommisjonen. Mannskapet på tolv ble reddet, men skuta gikk til bunns.


  • NTB
Publisert

– Vi har hatt en runde på morgenen mandag og har besluttet å iverksette en sikkerhetsundersøkelse, sier direktør William Bertheussen i Statens Havarikommisjon til Skipsrevyen.

Fiskebåten Fay fikk lørdag formiddag problemer nord for Honningsvåg. De tolv personene om bord ble reddet av et redningshelikopter. Skuta sank en times tid etter at mannskapet var reddet. Alle kom fysisk uskadd fra havariet.

– Vi gjør alt vi kan for å finne ut hva som skjedde, hvorfor, og hva vi kan gjøre for å forhindre en gjentakelse. Det innebærer også å intervjue mannskapet, sier Bertheussen.

Arbeidet starter ikke opp før etter nyttår.

Fay er en linebåt registrert i Averøy i Møre og Romsdal og er 21 meter lang, 10 meter bred og eid av rederiet Kenfish 2.

Det er ikke kjent hva som var årsaken til at båten fikk problemer, men det var mye vind i området og to meter høye bølger.

Mistet styringen og tok inn vann

Skipper og eier Ken-Åke Grahn sier til Radio Nordkapp at generatoren på «Fay» stanset under setting av line på Nordkappbanken fjerde juledag.

Besetningen forsøkte å stenge luken på det innelukkede hoveddekket, men hadde ikke hydraulikk på grunn av strømbruddet.

– Da ble vi bare liggende og ta inn vann, sier skipper Ken-Åke Grahn til Radio Nordkapp.

– Revolusjonerende fiskebåtprosjekt

Garn- og autolinebåten til 80 millioner kroner ble sjøsatt i november i fjor.

«Fay» er kalt et revolusjonerende fiskebåtprosjekt og har fått betydelig støtte fra Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfond og Innovasjon Norge.

Fartøyet tok i bruk utstyr og teknologi som tidligere har vært brukt i lakseslakterier og større båter, for å kunne ta vare på fersk fisk av høy kvalitet, skriver VG.

Del på
facebooktwitterlinkedinemail