Georg Eide. Arkivfoto: BT

Økokrim har tatt ut tiltale mot Georg Eide

Eide tiltales for å ha bidratt til at skipet «Tide Carrier» var på vei til å bli hugget opp på en strand i Pakistan.


  • Gerhard Flaaten
  • Bendik Støren
Publisert

Økokrim har tatt ut tiltale mot Georg Eide for brudd på forurensningsloven og avfallsforskriften.

– Vi tiltaler ham for at han fysisk har medvirket til forsøket på å sende «Tide Carrier» til opphugging på en strand i Pakistan. Det er ikke lov, sier førstestatsadvokat Tarjei Istad i Økokrim.

Det var Stord24 som først omtalte saken. Rettssaken skal opp i Sunnhordland tingrett 27. april.

I tiltalen heter det at Eide, som leder for Eide-gruppen, sammen med andre sørget for at skipet «Tide Carrier» ble tatt ut av opplag, og at skipet 20. februar 2017 startet seilas mot Gadani i Pakistan der det skulle hugges opp på en strand.

Utenfor Jærstrendene på Klepp dagen etter fikk skipet motorhavari og kom i drift. Skipet ble så slept til kai i Gismarvik, og fikk seilingsforbud dagen etter.

I tiltalen heter det at skipet blant annet inneholdt materialer med asbest, elektriske avfallsprodukter og flere typer oljer.

Redningsaksjon ved Feistein fyr utenfor Klepp. Cargofartøyet Tide Carrier fikk motorstopp rett ved Feistein fyr.Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix

Strafferamme på to år

Det er særlig sjøprøven som ble gjennomført, og leveransen av deler og drivstoff Istad i Økokrim mener beviser Eides medvirkning til forsøket på å sende skipet til ulovlig hugging i Pakistan.

I tiltalen er det listet opp en rekke navn på personer. Økokirm mener Eide satte disse personene til å få båten i stand slik at den kunne seiles til Pakistan. Det vil ikke bli tatt ut tiltale mot noen av disse personene.

– Det er uklart om alle visste at skipet skulle til Gadani, og ikke i videre drift et annet sted. Vi har konsentrert oss om han som bestemte, sier Istad.

Strafferammen er to års fengsel.

– Det kan komme påstand om ubetinget fengsel, sier Istad.

Solgte til selskap i skatteparadis

«Tide Carrier», som senere ble omdøpt til «Eide Carrier», ble solgt til et selskap kalt Julia Shipping med adresse i det karibiske skatteparadiset Nevis, for rundt 30 millioner kroner.

Tre uker etter at «Eide Carrier» ble solgt, fikk organisasjonen Shipbreaking Platform et anonymt varsel om at skipet skulle hugges opp på en strand.

Georg Eide er ikke tiltalt for å ha solgt skipet til noen som ville hugge det ulovlig.

– Det blir et spørsmål om hvorvidt salget rettslig sett er medvirkning, som vi ikke fant det nødvendig å gå inn på her, sier Istad.

Eides forsvarer, Arild Dyngeland, ønsker ikke å kommentere saken.

Ligger an til enda en rettssak

Det ligger også an til å bli nok en rettssak mot Georg Eide, i kraft av hans rolle som styreleder i Eide Marine Eiendom AS.

Økokrim ville inndra tre millioner kroner fra selskapet.

– Vi har sammenlignet med hva det ville kostet å sende skipet til et grønt verft i Europa for lovlig opphugging, og mener differansen er minst tre millioner, sier førstestatsadvokat Istad.

Eide Marine Eiendom AS vedtok ikke forelegget. Dermed havner også denne saken i retten.
Sysla har vært i kontakt med Georg Eide, som ikke ønsker å kommentere tiltalen.
– Jeg vil ikke prosedere saken i media, sier han.
Han ønsker heller ikke å kommentere inndragingsforelegget på tre millioner kroner, som også vil havne i retten.

Del på
facebooktwitterlinkedinemail