Innen et år er Jo Tankers kjemikaliedrift ute av Bergen

Stolt-Nielsen varsler at operasjoner slås sammen etter oppkjøpet. Over femti arbeidsplasser vil forsvinne fra Bergen.

Publisert

Rundt fire måneder etter at Stolt-Nielsen varslet milliardoppkjøp av kjemikalietankvirksomheten til bergensrederiet Jo Tankers, ble handelen i forrige uke godkjent av konkurransetilsynet.

Onsdag kom meldingen at kjøpet er sluttført.

Stolt-Nielsen har punget ut med 575 millioner dollar, rundt fem milliarder norske kroner, for 13 kjemikalietankskip og en 50 prosent andel i et fellesselskap med åtte nybygg.

Ifølge Jens F. Grüner-Hegge i Stolt-Nielsen blir det da naturlig for selskapet å flytte kjemikalietankaktiviteten over til Rotterdam. Det vil skje gradvis i løpet av det neste året.

Dermed bygges aktiviteten på bergenskontoret til Jo Tankers ned.

– Det er ikke 100 prosent bestemt hva som skjer med de ansatte hos Jo Tankers. Vi håper at en del av de ansatte blir med over til Stolt-Nielsen, men det er vel heller ingen hemmelighet at vi omsider vil samle all operasjon innen det eksisterende Stolt-Nielsen-systemet. Det er derfor ikke sannsynlig at alle kommer til å flytte med.

De ansatte i Bergen er ifølge Grüner-Hegge er blitt regelmessig oppdatert. Det skal nå holdes nye møter for å diskutere planene videre.

– Når regner dere med at denne prosessen er ferdig?

– Det kommer til å ta tid, selv om målet vår er å få den endelige strukturen på plass så tidlig som mulig, slik at synergieffektene kan bli optimalisert.

Vemodig

Samme dag som kjemikalievirksomheten ble overtatt av Stolt-Nielsen, har det vært gjennomført allmøte med de berørte på bergenskontoret.

– Slike prosesser tar lang tid. Derfor tror jeg mange kjenner en grad av lettelse over at salget er gjennomført, og at man endelig er kommet i mål med noe vi visste skulle skje, sier administererende direktør Nils-Petter Sivertsen i Jo Tankers.

Han tror samtidig at det er en vemodig dag for mange.

– Stolt-Nielsen har sagt at virksomheten i Bergen legges ned, så det vil forundre meg om det ikke er mange som er triste i dag. Jo Tankers har vært et godt selskap å jobbe i .

Kjemikalietankrederiet solgte virksomheten med skip og ansatte. Av landansatte inkluderer det 52 på kontoret i Bergen, i tillegg til de 18 i Manila, fem ansatte i Houston og fire i Singapore.

– Det er kun fem stykker igjen i det av selskapet som ikke er solgt. Jeg blir igjen her.

Beholder sjøfolkene

På fartøyene blir besetningen trolig den samme.

– Det er vår intensjon å beholde sjøfolkene, så sant de har lyst til å bli med over. Jo Tankers har et renomme for kvalitet, og det er mye grunnet sjøfolkene om bord skipene.

– Er sammenslåingen en gammel drøm som går i oppfyllelse?

For Stolt-Nielsen er det ifølge Grüner-Hegge flere fordeler med oppkjøpet av bergensvirksomheten. Også for kjemikalietankmarkedet.

Del på
facebooktwitterlinkedinemail