– Må se på lønns- og arbeidsvilkår for sjøfolk

Mens 1300 norske sjøfolk går arbeidsledige, vil Geir Pollestad (Sp) gjøre som Canada og innføre like lønns- og arbeidsvilkår norske farvann for å hindre at billig utenlandsk arbeidskraft konkurrerer bort norske sjøfolk.


  • Ellen Kongsnes
  • Tor Gunnar Tollaksen
Publisert

-Vi bør ikke bidra i et kappløp med våre naboland om å ha de verste arbeidsvilkårene. Det overordnede prinsippet bør være at norske lønns- og arbeidsvilkår skal gjelde på land og til havs, sier Geir Pollestad (Sp) til Aftenbladet (krever abonnement).

Canada er blant landene som har innført regler for at kanadiske skip og kanadisk mannskap har fortrinnsrett på jobber i kanadisk farvann. Unntaket om bruk av utenlandsk mannskap og fartøy gjelder bare dersom det ikke er kanadisk fartøy eller mannskap tilgjengelig.

Oppsving i Canada

– Jeg ble litt sjokkert da jeg skjønte at Norge ikke har like lønns- og arbeidsvilkår for sjømenn som jobber i Norge. Norge er vanligvis et land vi liker å sammenligne oss med, sier James Given, leder av det kanadiske sjømannsforbundet.

Torsdag holdt han innlegg på en maritim konferanse i Oslo som diskuterte framtidsutsiktene for norske sjømenn.

Myndighetene i Canada ignorerte i mange år lovverket, noe som gjorde at flere tusen kanadiske sjøfolk ble arbeidsløse da de ble erstattet av billig, utenlandsk arbeidskraft. Kampen sjømannsorganisasjonene i Canada har ført har vært lang og tøff. Først i februar løsnet det skikkelig og myndighetene ble tvunget til å følge loven, ifølge Given.

1300 ledige sjøfolk

For tiden er rundt 1300 norske sjøfolk arbeidsledige, over 2000 om catering og annet personell tas med. Mens ytterligere 650 arbeidsplasser står i fare for å ryke dersom Color Line flagger om. Sjømannsorganisasjonene etterlyser tiltak for at norske og utenlandske sjøfolk skal konkurrere med like forutsetninger.

Les hele artikkelen på Aftenbladet.no (abo)

Del på
facebooktwitterlinkedinemail