Se den første tørrdokkingen av en rigg i Norge på ti år

Bergen Group brukte over én million arbeidstimer på Borgland Dolphin. Forrige helg forlot oljeriggen den nye tørrdokken på Hanøytangen, ferdig klasset.

Publisert

Forrige uke ble det største prosjektet på Hanøytangen noen sinne avsluttet.

– Totalt gikk den over én million arbeidstimer, inkludert underleverandører og innleide mannskaper, sier kommunikasjonsdirektør Øyvind Risnes, Bergen Group ASA.

I perioder var det opp mot 1000 arbeidere i arbeid på riggen hvert døgn.

– Det har vært jobbet døgnkontinuerlig fra begynnelsen av oktober frem til vi var ferdige forrige helg. Det har vært særdeles intensive måneder, sier Risnes.

Ferdig i fjor sommer

Den nye tørrdokken på 125 x 125 meter og med et vanndyp på 17 meter sto ferdig i fjor sommer.

Se offshore.no sin video fra byggingen av tørrdokken her:

Den 15. september i fjor ble det annonsert at Dolphin Drilling inngikk intensjonsavtale med Bergen Group for oppgraderinger og 5-årsklassing av Borgland Dolphin. 2. oktober var avtalen i boks.

– Det var en milepæl, etter at vi har brukt betydelige summer på å oppgradere tørrdokken, sier Risnes.

Mer av dette? Lik oss på Facebook!

Hanøytangen er nå ett av få steder i Nord-Europa hvor det er mulig å sette en oljerigg i tørrdokk.

– Dette har ikke vært gjort i Norge i løpet av de siste ti årene, sier Risnes.

– Øker levetiden

Den gamle tørrdokken som ble vekket til live i fjor sommer er ikke bare stor, den er også sprengt ut i massivt fjell. Det betyr at det ikke finnes noen vektbegresninger for kraner og annet utstyr som betjener riggen eller plattformen som er inne.

Det finnes mange eldre rigger på norsk sokkel som vil ha behov for inspeksjon, reparasjon eller vedlikehold på alt som normalt skjuler seg under vann. Men også de nyere riggene kan trekkes inn for å sikre lang levetid på riggene.

– Ved å ta riggene i tørrdokk får man tilgang til områder på riggen som ellers er under vann. Dermed kan man skifte ut stål, sette på mer stål eller utført tilstandskontroll. Dette vil gi øke levetiden på riggen og når du først er inne i dokk får du jo også tilgang til riggen fra alle sider, sa konsernsjef Asle Solheim i Bergen Group til Offshore.no i september i fjor.

Stor interesse

Verdien på kontrakten på Borgland Dolphin var estimert til om lag 350 millioner kroner da den ble inngått.

Bergen Group er ikke klare til å annonsere nye prosjekter for tørrdokken, men Risnes sier interessen har vært stor både nasjonalt og internasjonalt.

– Vi har ikke avklart noe, men vi har grunn til å være optimister, sier han.

Del på
facebooktwitterlinkedinemail