Polar Marquis – et av skipene i Shearwaters originale flåte. Foto: Shearwater

Bergensrederi har nå syv ganger mer jobb enn i fjor

Bergensbaserte Shearwater har blitt verdens største seismikkselskap. Samtidig har ratene økt, og vil øke videre i 2020, ifølge analytiker.

Publisert

Seismikkselskapet Shearwater, som har hovedkontor på Laksevåg i Bergen, har blitt verdens største selskap innen maritim seismikk. Det brukes til å kartlegge havbunnen blant annet i leting etter olje og gass.

I kjølvannet av oljenedturen var det tøffe tider i bransjen, men nå har markedet snudd. Ved starten av 2019 hadde Shearwater ni såkalte fartøymåneder med jobb for skipene sine, der en fartøymåned betyr at et skip har jobb i en måned. Ved starten av 2020 var dette tallet mer enn syvdoblet, til 65 fartøysmåneder.

Den økte ordrereserven reflekterer ifølge selskapet en økende etterspørsel, men også at selskapets strategi om å kjøpe opp andre virksomheter har vært vellykket.

– Det er et marked som er i en sakte forbedring, og så handler det også om størrelsen på selskapet, sier konsernsjef Irene Waage Basili i Shearwater til Sysla.

Størst, men fortsatt mye i opplag

Shearwater kjøpte i 2018 seismikkvirksomheten til Schlumberger for rundt fem milliarder kroner. Dermed tok selskapet over blant annet 10 nye seismikkskip. Onsdag melder selskapet at de har fullført kjøpet av fem seismikkfartøy fra det franske selskapet CGG.

Bergensselskapet er dermed verdens største av sitt slag med til sammen 23 skip. På andreplass kommer Lysaker-baserte PGS med 13, mens Polarcus, med hovedkvarter i Dubai, er på tredjeplass med syv.

Av Shearwaters 23 båter er det imidlertid fortsatt bare 10 som er i drift. Resten ligger i opplag, hovedsakelig i Farsund i Agder. Basili ser for seg at de kan ha 12 skip i drift i løpet av våren, ut fra det hun ser som sannsynlige kontrakter.

Konsernsjef Irene Waage Basili i Shearwater. Foto: Adrian B. Søgnen

Færre selskaper

Analytiker Tommy Johannessen i Sparebank 1 Markets sier det har vært en god bedring i seismikkmarkedet i det siste. Bedringen skyldes en kombinasjon av høyere etterspørsel, samt at det nå er færre aktører i markedet. På ett år har flåten til to av fem hovedaktører i seismikkmarkedet blitt kjøpt opp.

– Shearwater kløpte Schlumberger sin flåte i 2018, og fullførte transaksjonen for resten av CGG sin flåte i går, så nå er det bare tre nøkkelaktører igjen. Dette har vært en nøkkelfaktor for den rateøkningen vi har sett, sier Johannessen.

Ifølge Johannesen økte ratene for seismikkundersøkelser med mellom 25 og 30 prosent i fjor. For 2020 venter han en videre økning på 15 prosent.

Turte å satse

Også Basili er enig i at oppkjøpene har hatt mye å si for utviklingen. Selv om etterspørselen etter seismikk har økt og selskapet har satt flere båter i drift det siste året, understreker hun samtidig at selskapet har “tatt ansvar” og strammet inn tilbudssiden gjennom å samle flere båter i samme selskap.

– Vi kontrollerer en større del av flåten som kan komme ut i markedet, slår Basili fast.

Hun gir honnør til eierne i Rassmussengruppen, GC Rieber og Schlumberger, som turte å satse penger i en nedgangstid.

– De hadde et positivt syn på markedet, og var modige nok til å gå inn og ta grep. Det skal de ha, sier Basili.

Del på
facebooktwitterlinkedinemail