Batteripakke ombord supply-fartøy fra Wärtsilä. Foto: Wärtsilä

Resultat og ordrenedgang for Wärtsilä

Teknologiselskapet Wärtsilä opplevde i 2019 en skarp nedgang i ordreinngang og et resultat som var 21 prosent lavere.

Publisert

Det finske teknologi-konsernet Wärtsilä, som har flere kontorer i Norge, opplevde i fjerde kvartal og i 2019 som helhet en nedgang i ordreinngang på 16 og 17 prosent.

Men selv om fornyelsen av ordreboken var skarpt svakere, var størrelsen på reserven bare fem prosent lavere i utgangen av 2019 sammenlignet med 2018.

Ordreinngangen i fjerde kvartal var på 1.555 millioner euro, sammenlignet med 1.874 millioner euro fjerde kvartal i 2018. Ordreboken i utgangen av 2019 var på 5.878 millioner euro.

Resultat før skatt var også sviktende for selskapet, som endte på 153 millioner euro, sammenlignet med 194 millioner euro året før. Driftsresultatet i kvartalet endte på 164 millioner euro, mot 206 millioner euro på samme tidspunkt året før.

Kostnadsoverskridelser

Wärtsilä gjør mange grønne prosjekter i Norge, og skal blant annet være med på å installere brenselceller på ammoniakk på «Viking Energy» som de første i verden.

– Året 2019 var karakterisert av en utfordrende etterspørsel og dårlige finansielle resultater, sier Jaakko Eskola i en pressemelding.

Til tross for at selskapet hadde økt aktivitet i både marin og service aktivitet, utelot resultatet, forklarer selskapet.

– Resultatet ble svekket i andre halvdel av 2019 på grunn av kostnadsoverskridelser på en håndfull komplekse marin- og energi-prosjekter som ble forårsaket av unøyaktige antagelser på kostnadsestimatene, dårlig risikoidentifisering og leverandørproblemer, sier Eskola.

Hele rapporten kan leses her.

Tror etterspørsel etter eksosrensere vil falle

Ifølge Wärtsilä vil etterspørselen etter eksosrensere, såkalte «scrubbere», falle ettersom usikkerheten omkring avkarbonisering og nye teknologier øker, melder Tradewinds.

Eksosrensere var langt mer populært hos konsernet i fjor, og i fjerde kvartal opplevde de et stort fall i etterspørselen etter eksosrensere, noe som var med å bidra til ordrenedgangen.

Det er de nye IMO 2020-reglene som gjør at Scrubbere har en stor fordel i større skip.

Les også: Tankbåter med eksosrensere tjener nå mer enn de uten

I starten av 2020, som følge av de nye reglene, var spredningen mellom godkjent drivstoff og det ikke godkjente, med høyt svovelinnhold, stor. Dette gjorde at skip med eksosrensere har tjent langt bedre. Forskjellen har imidlertid kommet ned.

Les også: Bergensfirmaet har 25 års erfaring fra romfart. Nå skal teknologien bidra til utslippsfri skipsfart.

Del på
facebooktwitterlinkedinemail