Dagens nyhetsbrev

Mandag denne uken var det et voldsomt hopp i ratene på offshoreskipmarkedet, melder E24.

Ifølge Westshore Shipbrokers er ankerhåndteringsskipene Siem Opal og Havila Jupiter leid ut til rater på 250.000 og 265.000 kroner per dag, til henholdsvis Statoil og Aker BP.

– Vi skal ikke lenger tilbake enn en uke for å se slutninger på 70.000 kroner, forteller skipsmegler Gøran Røstad i Westshore Shipbrokers til nettstedet.

Solstad Farstad har fem av sine ankerhåndteringsskip på kontrakter nå, og konsernsjef Lars Peder Solstad sier at han har inntrykk av at markedet holder på å ta seg opp etter en tung tid.

– Det er kjekt å se at det er en liten oppgang i markedet, og så får vi håpe at det ikke bare er et blaff, sier han.

Konsernsjefen understreker likevel at de ikke kommer til å ta skip ut av opplag.

– Vi reaktiviserer ikke båter på spekulasjon, sier han.

I går kom meldingen om at Eidesvik har blitt tildelt en kontrakt for forsyningskipet Viking Lady med Statoil. Og Nett.no meldte at Island Crusader er i gang med å støtte riggen Cosl Innovator i Nordsjøen.

En rapport fra meglerfirmaet RG Hagland meldte i januar at de neste par månedene så ganske ille ut.

– Men når våren kommer er det flere tegn til at aktiviteten skal ta seg opp, skrev sjef for meglerne Kenneth R. Johansen, i rapporten.

Han viste til at det minst vil komme to boreprosjekter i Russland i sommer. Det er flere rørleggingskampanjer i gjære.

Også leteaktiviteten ventes å øke.

– Vi forventer at antallet rigger i Nordsjøen vil gå betraktelig opp i mars og april, skrev Johansen.

I september i fjor fikk vi for første gang siden 2014 en økning i etterspørselen etter ankerhåndterings- og supplyskip i Nordsjøen, sammenlignet med samme periode året før.

Også oktober, november og desember ble bedre i 2017 enn i 2016.

Få også med deg:

  • Fem droner skal etter planen saumfare norsk farvann for skip som slipper ut for mye svovelgass. Sjøfartsdirektoratet venter å dele ut mange flere bøter.
  • Fornybar energi har sunket med 80 prosent på verdens børser. Investeringsdirektør i Nordea Investment Management, Robert Næss, forklarer hvorfor.
  • Marine Harvest må nedbemanne på Eggesbønes. Kapasitetsutvikling de siste årene gjør at slakteriet produserer mer på ett skift enn de gjorde før.
  • Mandag kom meldingen fra Lundin om at Luno 2-funnet er større enn tidligere antatt. Investeringsanslaget for prosjektet er på fire milliarder kroner, viser dokumenter petro.no har fått tilgang til. (Petro)
  • Karl-Johan Bakken er ansatt som administrerende direktør i Remøy Shipping og Remøy Group fra og med 1. mai. (Vestlandsnytt)
  • Milliardproblemet lakselus har fått sving på oppfinnere landet rundt. Investor Petter Stordalen har satt penger på fire nybegynnere. (DN)Lagmannsretten avviser anken til det kriserammede offshorerederiet Oceanteam og slår fast at granskningen av selskapet skal fortsette. (DN)
  • I forrige uke solgte eierne av Fjordkraft aksjer for 1,2 milliarder i forbindelse med at krafttilbyderen gikk på Oslo Børs. Salget ble gjort av BKK, Skagerak Energi og Statkraft. Blant dem som kjøpte aksjer var John Fredriksen og Øystein Stray Spetalen. (DN)
  • Erik Haugane og Okea måtte til Storbritannia for å finne en partner som ville være med å bygge ut Grevling-funnet. (DN)
  • John Fredriksen vil overta kontrakter på skip for 16 milliarder. Forhandler om å overta kontrakter for over 16,5 milliarder kroner som Seadrill har kansellert. (DN)