– Vi opplever oppmerksomhet både nasjonalt og fra store deler av verden. Fra selskaper som Chevron, Exxon, BP og Shell for å nevne noen, forteller administrerende direktør i Eelume, Arne Kjørsvik.

Oppmerksomheten rundt det lille selskapet i Trondheim og deres åtte ansatte, skyldes en oppfinnelse som ligner noe som kunne hørt hjemme hos en av NASAs romstasjoner. Men i stedet for å sveve rundt i verdensrommet, jobber den nesten fire meter lange subsea-slangeroboten til Eelume på havets bunn.

At den får massiv oppmerksomhet er på sin side kanskje ikke så rart. Den er tross alt verdens første i sitt slag.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Solide eiere

– Det er ikke store hemmeligheter som ligger bak teknologien, men over ti års forskning fra NTNU. Slangeroboten vil gi mye bedre tilkomst enn mange andre teknologier. Dette gjør den unik, og det er bare fantasien som setter begrensninger for hva denne roboten kan gjøre, forklarer Kjørsvik.

Som eksempel trekker han frem hvordan slangeroboten kan fungere som en problemløser offshore. Der kan den svømme inn i strukturer og konstruksjoner på sjøbunn, utføre inspeksjoner og gjøre enkelt vedlikeholdsarbeid. Roboten kan også ta seg inn i rør, og ifølge Kjørsvik skal det være en svært komplisert rørkonstruksjon for at roboten ikke skal komme seg frem. Det har gitt Statoil og Kongsberg Maritime blod på tann.

– De er inne som eiere av 25 prosent av selskapet. Det er de som gjør utviklingen vår mulig å realisere, slår den administrerende direktøren fast, og skyter samtidig inn at det fremdeles vil gå noen år før Eelume begynner å tjene penger.

Milepæl i 2018

Selskapet jobber nå med å få batteridrift og trådløs kommunikasjon med robotslangen, noe som etter planen vil være på plass i 2018. Det vil bli det unge selskapets mest spennende år på flere fronter.

Slangeroboten finnes foreløpig i to varianter på 3,7 og 1,2 meter. Foto: Eelume

Slangeroboten finnes foreløpig i to varianter på 3,7 og 1,2 meter. Foto: Eelume

– Vi starter i 2018 med testing på flere av Statoils felt. Det blir en milepæl som også trolig vil åpne markedet for teknologien, og vi regner med kommersiell omsetning i løpet av 2018, sier Kjørsvik optimistisk.

Adresse: Havbunnen

Målsetningen til Eelume er videre å komme i full drift i 2019. Kjørsvik er ikke i tvil om at slangeroboten fra Trondheim vil få en sentral plass i offshorenæringen i årene som kommer, og at den vil bli enda mer aktuell når grensene for leting flyttes stadig lenger nordover.

– Vår teknologi vil være godt tilpasset arbeid i Barentshavet. Slangeroboten er ikke væravhengig, og vil derfor være et svært godt verktøy i områder med fare for ekstreme værforhold. Den kan slippes ut fra skip eller bo i en dockingstasjon på sjøbunn, og vil gi betydelige kostnadskutt sammenlignet med i dag, hvor man er avhengig av store og kostbare skip med mannskap for å gjøre mange jobber, sier Kjørsvik, og legger til at roboten vil kunne tilføre veldig mange autonome egenskaper og funksjoner i bransjen. 

– Det betyr at vi er med og setter standarden, og er med og pusher grensene for hva som kan automatiseres. Det betyr svært mye å kunne ta den markedsposisjon, sier den administrerende direktøren.