Klokken 18.40 torsdag kveld ble det meldt om brann om bord i en batteriferge ved Halsnøy i Kvinnherad.

Fredag morgen eksploderte minst ett av fergens batterier.

– Eksplosjonen opplevdes som ganske intens, og vi har valgt å trekke oss noen hundre meter tilbake. Nå venter vi på eksperthjelp før vi håndterer saken videre, sier Atle Josdal, innsatsleder i brannvesenet i Kvinnherad.

Holder god avstand

Josdal forklarer at det er tre batterier i fergens batterirom. Det er usikkert hvorvidt det er ett eller flere batterier som har eksplodert, og det kan derfor være flere batterier brannvesenet ikke har kontroll på.

– Vi tar ingen sjanser nå, og holder god avstand mens vi legger en plan for den videre håndteringen, sier Josdal til BT.

Politiet rykket ut og sikret et område på 300 meter rundt fergen. Brannvesenet befant seg på dekk da det eksploderte. De evakuerte da straks fra fergen.

Ingen personskader

Brannen oppsto i fergen MF «Ytterøyningen», som går i rute mellom Sydnes, Fjelberg, Borgundøy og Utbjoa. Fergen ligger ved Sydnes kai på Halsnøy.

– Brannen har oppstått i et batterirom under dekk. Men vi vet ikke detaljer om størrelse på brannen og hvor mye skade som er gjort, sa operasjonsleder i politiet, Frode Kolltveit, torsdag kveld.

Det var 11–12 passasjerer om bord. Disse gikk og kjørte i land uten problemer.

To personer ble sendt til legevakten for sjekk.

Ukjent brannårsak

Klokken 21.12 opplyste vaktkommandør Håkon Myking ved 110-sentralen at de hadde kontroll på brannen.

Han mistenkte at det enten var batterier eller kabler som begynte å brenne, men brannmannskapene måtte vente til rommet var nedkjølt før undersøkelsene kunne begynne.

Brannvesenet valgte derfor å gjennomføre regelmessige temperaturmålinger gjennom natten.

Ved 07.00-tiden fredag morgen ble brannmannskapene rystet av den kraftige eksplosjonen.

Fredag morgen var det fremdeles uklart hvordan brannen oppsto.

– Det blir det opp til politiet å etterforske videre. Brannårsaken er foreløpig helt ukjent, sier Atle Josdal i brannvesenet.

Materielle skader

Josdal regner med at det er materielle skader på fergen.

MF «Ytterøyningen» er nylig bygget om til hybridferge, slik at den også kan gå på batteri.

– Det er en cirka ti år gammel båt som ble bygget om i sommer, sier Inge Andre Utåker, regionsjef for fergedriften i Norled.