Det nystartede energiskapet jobber seg oppover i det små.

Våren 2016 ble den første åpne folkeemisjonen gjennomført i det nystartede energiselskapet. Da tegnet 247 aksjonærer seg for tilsammen rundt 8 millioner. Prisen lå på 1,50 kroner per aksje, og høyeste investering var på 625 000.

Gjennom november har selskapet gjennomført en rettet emisjon mot sine eksisterende aksjonærer. Det endte med 4,1 millioner friske kroner i kapital, med en pris per aksje på 1,65.

– Veldig fornøyd

Selskapet som har tatt sikte på å bli «det grønne Statoil»  har lagt ambisiøse mål for seg selv.

– Hvordan har det gått så langt?

– Vårt løp er å hente inn litt penger underveis for å gjennomføre langsiktige satsinger. I stedet for å hente inn én stor sum og ha det på bok, henter vi inn så vi har nok for det nivået vi er på. Slik sett er vi veldig fornøyd med denne runden, svarer daglig leder Vegard Frihammer i Greenstat.

Totalt var det 65 av 298 aksjonærer som tegnet seg i denne runden, og fylte 75 prosent av tegningen på 3,3 millioner aksjer. De resterende 25 prosent legges ut til nye aksjonærer like over nyttår. Pengene skal brukes til å bygge opp datterselskapene Greensight, Greenmakers og Greenstat Hydrogen.

– Målet var ikke å hente mest mulig fra eksisterende aksjonærer. De har jo allerede investert i selskapet, så denne runden var svært positiv i så måte.

Tjente fett på gamblingaksjer

Kjetil Myrild Aasen var den som kjøpte desidert flest aksjer under emisjonen. Med en engangsinvestering på 1,65 millioner kroner seilet han umiddelbart opp som selskapets største enkeltaksjonær.

Han har i stor grad holdt seg unna medienes søkelys, og har ikke svart på Syslas henvendelser. BA skrev at Aasen hadde en inntekt på 23,65 millioner kroner i fjor. Brorparten tjente han ved salg av aksjer i selskapet Gaming Innovation Group (GIG), som leverer tjenester og systemer rettet mot gamblingselskaper, og interaktiv underholdning.

– Jeg er ingen daytrader. Jeg har stort sett et langsiktig perspektiv, sa Myrlid Aasen til avisen, og fortalte at han investerer i gründerbedrifter «mer med hjertet enn med hjernen».

Greenstat har gitt tilbud om leveranse av hydrogen til flere av rederiene som nå kjemper om å vinne hydrogenferge-anbudet på Hjelmeland. Illustrasjon: Greenstat

Frihammer sier han er svært ydmyk og takknemlig for at folk velger å satse langsiktig på energiselskapet.

– Vi legger jo hodet på blokken og ber folk satse pengene på oss.

Tidligere har Trond Mohn, Christian Michelsen Research og Universitetet i Bergen vært de største eierne.

– Kommer ikke til å tjene penger før 2020

Analytiker Karl Johan Molnes sa til Sysla i 2015 at hydrogen er som en baby, og at selskapene må få tid til å vokse opp.

Selv om det sakte med sikkert går i riktig retning for Greenstat er det langt igjen til mål.

– Ingen kommer til å tjene penger på hydrogen før i 2020, tror Frihammer.

Alt handler fortsatt om å posisjonere seg i markedet, mener han. På styremøtet forrige uke ble det vedtatt å opprette et nytt selskap – Greenstat energy.

– Det kommer vi til å ha fokus på gjennom 2018, der planen er å satse på tre-fire prosjekter som sikter seg inn på energisalg til næringsbygg og borettslag, sier Frihammer.