Den heftige debatten om EUs energibyrå Acer er den store snakkisen på Energi Norges vinterkonferanse denne uka. Passende nok er årets konferanse også lagt til EU-hovedstaden Brussel.

Da olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp) gjestet konferansen torsdag, kom han med en direkte marsjordre til deltakerne. Ifølge ham må bransjen bli mye flinkere til å engasjere seg i politikk.

– Vi har hatt noen uker bak oss med en ganske uvirkelig debatt, sa Søviknes.

Vil du vite hva Acer-striden egentlig handler om? Hør denne podkasten:

Kraftsalve

I konferanseinnlegget gjorde ikke olje- og energiministeren noe forsøk på å legge skjul på sin frustrasjon.

– Det er mange der ute som har kommet med usannheter i denne debatten. Sunn skepsis er bra. Det er helt kurant. Og vi som politikere og næring skal være der for å få fram fakta. Men denne gangen gikk debatten i retning av konspirasjonsteorier. Veldig mye ble sauset sammen i én og samme debatt, sa han.

Deltakelse i Acer betyr ikke at Norge gir fra seg kraftressursene til EU, fastslo Søviknes.

– Vi skal ikke gi fra oss styringen over norsk energipolitikk, forsikret han.

Hunderfossen kraftstasjon i Gudbrandsdalslågen. Foto: Paul Kleiven / Scanpix.

Mener debatten sporet av

Ifølge Søviknes fikk motstanderne altfor stor frihet til å sette dagsorden i debatten om norsk tilslutning til Acer og det som gjerne kalles EUs tredje energimarkedspakke.

Han kaller debatten en vekker.

– Debatten om tredje energimarkedspakke sporet helt av. Det hadde vært godt om flere aktører som kunne bransjen, kom på banen og presenterte fakta, sier Søviknes til NTB.

– Det er kanskje litt uvant for en del av dem å skulle delta i disse diskusjonene. Men de bør gjøre det, sier han.

«Hårreisende»

Motstanderne var neppe i flertall i konferansesalen på Crowne Plaza-hotellet.

Bransjen ble tatt på sengen, fastslo Energi Norges styreleder Eimund Nygaard da han ønsket deltakerne velkommen. Ifølge ham var Acer-debatten preget av «hårreisende» feilinformasjon.

Grønvollfoss kraftverk ved Tinnelva i Notodden. Foto: Terje Bendiksby / Scanpix

Den danske EU-parlamentarikeren Morten Helveg Petersen bemerket at ingen medlemsland i EU har vært i nærheten av å ha en så opphetet debatt om Acer som Norge.

Stortinget endte til slutt opp med å si ja til Acer. Men også Island og Liechtenstein må si ja før vedtaket kan tre i kraft.

Ble overrasket

Oluf Ulseth, administrerende direktør i Energi Norge, sier han tar imot utfordringen om å delta mer aktivt i den politiske debatten.

Han mener bransjen har en jobb å gjøre.

– Vi som har fulgt dette tett, har jo fulgt diskusjonen om tredje energimarkedspakke i ti år. Vi skal innrømme at vi ble overrasket over temperaturen i debatten nå, sier Ulseth til NTB.

Han tror næringen vil måtte bruke mye mer tid på å forklare hvilke fordeler det gir å samarbeide tett med Europa.