– Det er ikke umulig å gjennomføre det. Kostnadene ved å bygge ut mer kraft er synkende, og forbrukermakten vil langt på vei skyve næringslivet fra fossil energi til ren strøm, sier konsernsjef Auke Lont i Statnett til avisen.

For å oppnå målet anslår Statnett at man trenger inntil 50 terawatt-timer (TWh) ny, ren strøm. Dette vil kreve langt flere vindmøller i landet. Mange kraftprosjekter er under bygging, men det trengs i tillegg store investeringer hos kraftbrukerne for å bytte ut skitten energi med ren energi, skriver Aftenposten.

Nesten hele reduksjonen i utslippene må skje innen transport og industri. Statnett legger til grunn i sin rapport at veitransport blir elektrifisert, noe som alene vil kutte utslippene med en femdel. Utslipp på norsk sokkel må halveres når bruken av gass blir erstattet med strøm fra land.

Hvorfor er det i hovedsak utenlandske selskaper som har investert i norsk vindkraft den siste tiden? Det – og mer – er tema er i en tidligere episode av Sysla-podkasten Det vi lever av. Hør episoden her:

Les også: