Den første av fem turbiner til verdens første flytende vindpark,  Hywind Scotland pilotpark, har begynt sin reise fra Stord til sin endelige destinasjon, Buchan Deep, 25 kilometer øst for Peterhead i Skottland. Det skjer knappe to år etter at den skotske regjeringen ga sitt samtykke til Statoils flytende vindpark.

Rett før midnatt 18. juli begynte slepet av den 253 meter høye turbinen. Med et vingespenn på 154 meter og en vekt på nær 12.000 tonn, er det ingen liten konstruksjon som skal fraktes. På Stord måtte Eldøyane næringspark, hvor turbinene er bygget, utvide arealet for å få plass til de enorme tårnene under konstruksjonen. Slepet er ifølge Statoil beregnet å ta mellom fire og fem dager.

Alle de fem turbiner vindparken består av, er sammenstilt på Stord i løpet av denne sommeren. Nå taues de over Nordsjøen, en etter en, til skotsk farvann.

Kobles opp på noen dager

Ved ankomst begynner arbeidet med å installere ankerlinjer og utføre oppkobling umiddelbart. Dette vil ta to til tre dager for hver turbin, og man regner med å være i mål med turbininstallasjonen innen utgangen av august.

Statoils UK-sjef, Hedda Felin, omtalte årets sommer som sitt livs mest spennende, og viste da til Hywind og hva som vil skje før høsten, da Sysla snakket med henne tidligere i år.

– Dette blir for meg et veldig tydelig bilde på overgangen. Jeg tror ikke på et “grønt skifte” som plutselig kommer i morgen. Jeg tror vi skal gjennom en  overgang hvor vi ser mer tradisjonelle olje- og gassprosjekter som bidrar til gjennomføring av fornybar-prosjekter, sa Felin den gang.

Ferden fra Stord til den skotske kysten vil ta opptil fem dager. Foto: Eva Sleire/Statoil

Allerede i høst skal norsk offshore-vind gi strøm til skotske hjem. Men vindparken har før den tid gitt merkbare ringvirkninger her til lands. Over en halv milliard kroner i kontrakter fra Statoils nye havvindpark gikk til norske leverandører. Stord er ett av stedene som virkelig har fått merke dette. NorSea Group fikk jobben med å montere vindparken. Kontrakten hadde en verdi på opp mot 70 millioner kroner.

På nettet innen oktober

Samtidig med at fraktingen nå er i gang, starter utlasting av kablene i Halden. Installasjonsfartøyet vil etterpå gå til Kristiansand for å plukke opp vertikale ankre og oppdriftsbøyer før de går videre til Peterhead i Skottland, der de begynner trekking av eksportkabel.

Kabelen skal legges fra land og ut til feltet, hvor den kobles til en av de flytende vindturbinene. Arbeidet med å koble de øvrig fire turbinene til kabel vil være ferdig innen 1. oktober, ifølge Statoil.

Hywind-konseptet består av en turbin plassert på toppen av en ballastert stålsylinder. Denne festes til havbunnen med tre fortøyningslinjer. Den første pilotturbinene var gjennom seks års testing utenfor Karmøy, og konseptet er gjennom dette blitt verifisert. Basert på den erfaringen, utvikler vi nå verdens første pilotpark.