Det kan være værhardt på Skrova, i havgapet midt mellom Bodø og Harstad. Det nesten hundre år gamle fyret på øya eies i dag av Kystverket. Men selv om bygningen er gammel, dukker det snart opp en flunkende ny vindturbin like utenfor veggen.

– Vi gjør dette for å undersøke muligheten for å erstatte dieselaggregatet med vindturbin. Vi får se om vinden klarer å holde produksjonen oppe, og om teknologien tåler været. Vi har forsøkt mindre vindturbiner tidligere, men de har ikke tålt kreftene av vinden her ute, forteller Harald Røed ved Kystverkets Region Nordland.

Fargerik krangel

Han har vært saksbehandler under arbeidet med å få vindturbinen på plass. Men underveis i arbeidet dukket det opp et noe uvanlig hinder, som forsinket prosjektet.

Kommunen og Kystverket ble nemlig ikke enige om fargen installasjonen skulle få. For mens Kystverket ønsket en hvit turbin, stod Vågan kommune hardt på at de ville ha den den malt svart. I slutten av april trakk imidlertid kommunen kravet. Dermed ligger alt til rette for at arbeidet med installeringen av turbinen kan starte ved fyret som i dag brukes hovedsakelig til turisme.

– Dette prosjektet skal testes over to år, og vi vil starte monteringen av fundamentet kommende uke. Uken etter starter monteringen av turbinen. Løsningen vil ikke bli permanent, men fyret er så lett tilgjengelig at vi valgte dette når vi skal teste løsningen, rett og slett for å kunne komme lett til, forklarer Røed.

Vertikal turbin

Det er det Stavanger-baserte Gwind som skal stå for arbeidet med å sette opp vindturbinen. Selskapet har tidligere markert seg med blant annet vindturbiner rettet mot oppdrettsnæringen. Jean-Baptiste Curien i Gwind sier til Sysla at de håper å ha turbinen ferdig montert og i drift i midten av juni.

– Turbinen vil være vertikal, noe som gjør den mer robust, og med en effekt på 3,2 kilowatt. Den har en høyde på åtte meter, og kobles til batterier med kapasitet på omkring 6 kwh, forteller Curien.

I ekstase

Prosjekt skal ifølge den daglige lederen demonstrere at det er mulig å forsyne steder, som i dag er avhengige av dieselaggregat, med fornybar energi. På den måten vil selskapet blant annet vise at aggregatene Kystverket i dag bruker ved mange av sine lokaliteter, kan fases ut og erstattes.

Og franskmannen som tidligere har jobbet innen oljesektoren, er i ekstase over prosjektet.

– Dette har vært et kjempespennende prosjekt for teamet, på et fantastisk sted og med veldig hyggelige og hjelpsomme folk. For meg, som franskmann og eks-oljeingeniør, er det en drøm å få jobbe i slike omgivelser med fornybar energi, sier Curien.