TCM (Technology Center Mongstad) har allerede inngått en formell samarbeidsavtale med UK-China Guangdong CCUS Centre (GDCCUSC), og fireparts-MoUen – som også inkluderer kraftselskapet China Resources Power og Innovasjon Norge i Kina – baner vei for et enda bredere samarbeid mellom to land som er sterkt involvert i karbonfangst som et nødvendig klimatiltak.

– Arbeidet som utføres på TCM for å teste, verifisere og demonstrere CO2-fangstteknologi i industriell skala er et sentralt element i vår CCS-strategi. Samarbeid er den eneste måten å legge til rette for en bred global formidling og anvendelse av CCS-teknologier. Derfor setter jeg stor pris på samarbeidet mellom TCM og Guangdong-prosjektet, sier Norges olje- og energiminister Terje Søviknes i en pressemelding.

Demonstrasjonsprosjektet GOCCUS vil etableres på China Resources Power sitt Haifeng kullkraftverk i Sør-Kina. Det planlagte testsenteret i Kina vil være omtrent 1/10 størrelse av TCM.

FNs internasjonale panel for klimaendringer (IPCC), Det internasjonale energibyrået (IEA) og andre kjente organisasjoner fremhever CO2-fangst og lagring (CCS) som et sentralt klimatiltak, og rapportene deres viser at det er svært vanskelig å oppnå klimaet målene satt i Paris-avtalen i 2015 uten å ta i bruk CCS.

Les hele pressemeldingen her.