– Jeg er kanskje en forbrukerpionér, men jeg liker å se om ting fungerer, sier huseier Carl Marius Vårdal Egge.

Fra avstand er det vanskelig å se at det er noe annet enn vanlig takstein, men det arbeiderne fester på taket til familien Kval Egge er takstein med implementerte solceller.

– I utgangspunktet er det nok et godt snev av idealisme inne i bildet. Merkostnaden sammenlignet med å bare legge vanlig takstein er 100 000 kroner og litt til.


Parallellkoblet

Taksteinen, hver på 9 watt, er parallellkoblet og har et spenningsnivå på 48 volt per stein. Taket i Mathopen i Bergen vil ha 6,6 KWp og produsere rundt 5000 KWh i året. I kjelleren monteres et batteri som kan lagre 5 KWh.

– Med parallellkobling er det bare en takstein som faller ut dersom en kobling blir skadet. Dessuten, når hver stein er under 50 volt er det lov for en byggmester å montere anlegget,  sier Morten Meier i Sun-Net.

Selskapet er ambassadør for løsningen i Skandinavia og er i ferd med å introdusere produktet til markedet. Huset i Bergen er ifølge Meier det første i Skandinavia med sol innebygd i takstein, som kan suppleres med vanlig takstein.

Per kvadratmeter gir taksteinen mindre strøm enn et vanlig solcelleanlegg og har en høyere energikostnad.

– Men du må se det i sammenheng med batteriløsningen, som lar deg lagre energien og integrasjonen med taksteinen, sier Meier.

Tysk samarbeid

Løsningen har Meier utviklet sammen med det tyske selskapet Autarq. Eier Cornelius Paul har tatt turen til Norge for å bivåne den første installeringen og synes ikke det det minste rart å gjøre det i Norge og regnfylte Bergen.

– Hvorfor ikke i Bergen? Det er like mye sol her som i Hamburg.

Han mener også bruken av solenergi er i ferd med å endre seg.

– Før var det som å trykke penger. Alt handlet om å produsere og selge til markedet. Fremover tror jeg solenergi i større grad brukes for å redusere behovet for å kjøpe energi. Vi produserer den selv.

S

Carl Marius Egge Vårdal

Har ikke finregnet på det

Familien skulle bygge på huset og ble tipset om Sun Net via sin byggmester.

– Jeg fikk nyss i at de var på jakt etter et pilotprosjekt og tok kontakt.

Han har ikke finregnet på når investeringen er nedbetalt.

– Men jeg er også sikker på at verken nettleien eller strømprisene blir værende på dagens lave nivå til evig tid.

Han mener også grønne holdninger bør starte på hjemmebane.

– At hus nå kan gå fra å være brukere av strøm til å produsere strøm er starten på en ny teknologisk epoke, tror jeg.

For estetikeren

– Solcellene er integrert i steinen og derfor ingen hindring når det gjelder utsende på huset, sier Meier.

– Men er det et marked for dette i Norge? 

– Vi har eksistert i ett år og fra vi laget nettsiden til i dag har vi fått over 700 henvendelser fra nysgjerrige kunder. Nå har vi installert det første anlegget her i Bergen og har tre andre prosjekt klare. Så tar vi det derfra.