Denne uken ble to giganter slept inn Byfjorden og lagt til kai i Stavanger sentrum. De drøyt 80 meter høye stålkonstruksjonene ruver i landskapet og preger bybildet.

Det kommer de trolig til å gjøre en stund.

– De kan bli liggende helt til 17. mai, og kanskje enda litt lenger, sier havnedirektør Merete Eik i Stavangerregionen Havn.

Vindmøllebeinene ruver i Vågen. Foto: Jon Ingemundsen

Hun har imidlertid ingenting imot at de to vil dominere havnen hennes en stund.

– Jeg synes de er et artig innslag i bybildet, sier Eik.

Cruiseskip

Den ene konstruksjonen ligger på en lekter ved Konserthuskaien i Bjergsted, mens den andre ligger ved Skansekaien på motsatt side av Vågen.

Etter hvert kan det bli nødvendig å flytte lekteren i Bjergsted til en annen kai.

Når cruisetrafikken starter for fullt, kan det bli behov for å flytte den for å gjøre plass til skipene, sier Eik.

Utover det kommer ikke lekterne i konflikt med den øvrige aktiviteten i havnen.

– Vi har tilpasset oss de bestillingene vi har fått, sier havnedirektøren.

84 vindmøller

Mange har kanskje tenkt at de to gigantene tilhører oljeindustrien, men denne gangen er det snakk om fornybar energi. Etter oppholdet i Stavanger skal de nemlig videre til Skottland og havvindparken Beatrice.

Om lag 13 kilometer fra Caithness-kysten, helt nord i landet, skal stålkonstruksjonene plasseres på havbunnen. Deretter skal vindturbiner installeres på toppen.

Byggingen av vindparken startet i 2016, og arbeidet offshore ble satt i gang i 2017. Neste år skal parken være i full drift. Da skal den bestå av 84 vindmøller, noe som vil gjøre Beatrice til Skottlands største havvindpark.

I full drift vil vindmøllene produsere energi til 450.000 hjem. Den totale investeringen er på 2,7 milliarder pund – om lag 30 milliarder kroner med dagens kurs.

Vindparken eies av det britiske energiselskapet SSE, investeringsfondet Copenhagen Infrastructure Partners og kraftselskapet Red Rock Power.

Bildet ble tatt før det andre tårnet ble slept inn og plassert på andre siden av Vågen. Foto: Ola Myrset