I en melding onsdag skriver verdens åttende største bank at de ønsker å være med på å sette fart på omstillingen i energimarkedet i verden.

De vil derfor ikke gjøre forretninger med selskaper som er primært involvert i leting, produksjon, distribusjon, markedsføring eller handel med olje og gass fra skifer eller oljesand. De vil heller ikke være med på å finansiere transport og eksport av olje og gass fra disse områdene, skriver Aftenbladet.

BNP Paribas vil heller ikke finansiere leting etter olje og gass eller produksjonsprosjekter i Arktis-regionen, skriver de i meldingen.

Støtte til fornybar

Samtidig sier de at de aktivt vil være med på å finansiere prosjekter som kan være med på å omstille energisektoren. Banken vil øke sin finansiering av fornybarindustrien til 141 milliarder kroner innen 2020.

De vil også sette til side 100 millioner euro som skal gå til investeringer i oppstartsbedrifter som jobber med energiomstillingen.

– Vi er fast bestemte på å støtte omstillingen til en mer bærekraftig verden. Som en internasjonal bank er vår rolle å hjelpe til med å drive fram en omstilling i energisektoren, og å bidra til at økonomien blir avkarbonisert, sier Jean-Laurent Bonnafé, administrerende direktør i BNP Paribas.

– I Norge må de løpe

Martin Norman, rådgiver for klima og energi i Greenpeace, sier dette er «en oppvekker for både Statoil og norske banker».

– Når BNP Paribas, som er en av verdens største banker, så tydelig indikerer hvilken vei de kommer til å satse, er det et signal på hvilken vei verden kommer til å bevege seg i, sier han.

Norman mener at både Statoil og norske finansinstitusjoner burde gå gjennom sine porteføljer, og de på om det de driver med er i tråd med klimamålene.

– Selv om samtalen har endret seg også her hjemme, så har de nok ikke tatt helt innover seg det som er i ferd med å skje.