– Vi har jobbet over lengre tid med å posisjonere oss for fornybarmarkedet, sier kommersiell direktør Rolf Ivar Sørdal i DeepOcean.

Nylig fikk selskapet levert et splitter nytt skip, Maersk Connector, som blant annet skal legge kabler til vindprosjektet  Walney Extension i irskesjøen i 2017.

– Vi har mye utstyr fra før som kan legge kabler, både fra offshore vindparker til land og mellom de enkelte vindturbinene ute på feltet. Når først slike vindparker tok av, passet det godt med den porteføljen av utstyr og kompetanse vi hadde, sier Sørdal.

Fakta
  • Deeap Ocean AS er et datterselskap i DeepOcean-gruppen som er involvert i undervannsaktiviteter en rekke steder i verden rundt.
  • Selskapet ble etablert i Haugesund i 1999 og har kontorer i Norge, Storbritannia, Nederland, Brasil, Mexico og Singapore.
  • For et par år siden hadde Deep Ocean 1400, nå er det 1050 igjen. Rundt 200 av disse jobber ved hovedkontoret i Haugesund.
  • DeepOceans datterselskap i Darlington er kompetansesenter for DeepOceans satsing innen fornybar energi

Spesialbygd

Fremdeles er DeepOcean størst innen olje og gass. Selskapet har 16 offshorefartøy til sammen. Tre av dem er for tiden uten oppdrag.

– Fornybarmarkedet har blitt en større og større del av vår totale omsetning. Det er positivt at vi har flere ben å stå på i et marked som dette, sier Sørdal.

Selskapet skal blant annet grave ned og installere en ny kraftkabel mellom Belgia og England, Nemo Link, og har fått to kontrakter på kabellegging til offshore vindparker av Dong Energy.

Nye Maersk Connector er spesialdesignet for nettopp dette. Det først prosjektet for fartøyet vil være kabellegging  på Bligh Bank vindpark i sørlige del av Nordsjøen, for Noble Wind.

– Markedet er i stor utvikling nå, og det blir flere og flere spesialbygde fartøyer som gir et tøft konkurransebilde. Det er noe vi følger nøye med på, sier DeepOcean-direktøren.

Har sagt opp færre

Men økning innen fornybar veier ikke opp for nedgangen innen olje og gass. I januar varslet selskapet at opp til 90 måtte gå. Det tallet er nå nedjustert.

– Vi kom til en ordning med de offshoreansatte, slik at vi kunne redusere antall personer som ble sagt opp. Vi endte med mellom 50 og 55 i stedet for 90, sier Sørdal.

Enighet om mer fleksibel offshorerotasjon gjorde dette mulig. Tidligere har ansatte i både Eidesvik og Farstad sagt ja til ny rotasjon for å unngå oppsigelser.

– Jeg tror alle ansatte i bransjen nå ser at fleksibilitet er viktig. Det er flott at de ansatte kan være med og bidra til at færre blir oppsagt, sier Sørdal.