To unge bergensgründere vil lage det ekstremt verdifulle materialet karbonnanofiber, som hele verden vil ha, ved å bruke CO₂, som alle vil bli kvitt. I forrige uke flyttet de inn hos BKK på Kokstad, som tror at gründerne vil kunne lage stor industri på Vestlandet ved bruk av metoden sin, skriver Bergens Tidende.

De har allerede vært i kontakt med Statoil for å kunne bruke CO2-utslippene fra testsenteret på Mongstad til å produsere det verdifulle materiale, som har helt unike egenskaper, og vil blant annet kunne doble rekkevidden i batteriene til elbiler.

Columbi-egg

Gründer Finn Blydt-Svendsen og kompisen Jan B. Sagmo utviklet konseptet under sin bacheloroppgave ved Høyskolen i Bergen, for et drøyt år siden.

– Egentlig hadde vi en plan om å gå inn i oljen, men etter hvert har det dreid helt over på miljø, sier Blydt-Svendsen.

Oppgaven deres beskriver en metode til å lage råstoffet karbonnanofiber ved bruk av CO₂ fra luft, og store mengder ren vannkraft. Det er derfor BKK Grønn Invest har gått inn på eiersiden med to millioner kroner i gründernes selskap Bergen Carbon Solutions AS.

90 dollar per gram

– For oss er ikke kapitalen og eierskapet det viktige her. Men potensial som ligger i vannkraftforbruket, og ikke minst en helt ny industrisatsing på Vestlandet, sier leder for BKK Grønn Invest, Monika Inde Zsak.

Hun mener det her er snakk om en fantastisk råvare, som er omtrent på samme utviklingsstadium som plasten var før krigen. Zsak mener det har potensial til å danne helt nye produkter og tjenester her på Vestlandet.

Karbonnanofiber har i dag en pris på opp mot 90 dollar per gram.

Målet er å kunne produsere en god kvalitet av stoffet til en langt billigere penge gjennom metoden de har utviklet. Gründerne har blant annet vunnet SPIR-prisen for metoden sin.

Les hele artikkelen hos bt.no.

Her kan du høre innovasjonsdirektør Ingrid von Streng Velken i BKK fortelle mer om tanken bak Grønn Invest.