– Se deg rundt. Dette stedet kunne jo vært brukt til et rave party.

Det er ikke mye som minner om gruvedrift på nivå 3 i den gamle gruven i Eid.

Lyden av metall mot stein er erstattet med myk lounge-musikk.

I det 18 meter høye gruvetaket over Mark Collins, som jobber i det sveitsiske finans-teknologiselskapet Fortuitus, skifter lysfontenene fra grønt til blått.

Han har nettopp annonsert at det Zürich-baserte selskapet har inngått Norges største enkeltstående datasenter-kontrakt, med Lefdal Mine Datacenter (LMD).

Nå står han strålende fornøyd i enden av den 330 meter lange underjordiske tunnelen, og betrakter stedet hvor de hermetisk lukkede containerne med IT-utstyr som ikke engang er sluppet på markedet ennå skal stå.

Penny Lane i Nordfjord

Fortuitus sine containere skal oppta én av de 28 “gatene” på nivå 3.

Fortuitus-staben i det som skal bli Penny Lane i Nordfjord.

Gatene stikker ut til hver side av “avenyen” som strekker seg gjennom gruvegangen.

Innen årsskiftet skal utstyret belaste høyspentnettet i gruven med 4 MW – fire millioner watt eller nesten 5500 hestekrefter, om du vil.

Innen mars neste år er planen å inngå enda en tilsvarende kontrakt.

– Siden jeg er fra Liverpool, har jeg tenkt å kalle “gaten” vår Penny Lane, og henge opp et skilt hjemmefra, sier Collins og ler.

Grønt ut, grønt inn

Nyheten om kontrakten var selve rosinen i pølsen da LMD i går arrangerte en storstilt gjenåpning av den gamle gruven i Eid kommune, 24 kilometer øst fra Måløy nord i Sogn og Fjordane.

Fra 1971 til 2009 var dette Norges største olivin-gruve. Det grønne mineralet blir blant annet brukt som slagg-danner i fremstillingen av råjern, og Norge sto lenge for 50 prosent av produksjonen i verden.

Grønt er fortsatt stikkordet i det som skal foregå her.

Med vannkjøling fra fjorden noen hundre meter unna, og strøm fra vann- og vindkraft i området, vil Lefdal Mine Datacenter tilby det de mener er helt i verdenstoppen hva gjelder grønn og sikker datalagring.

Nesten ingen ting leid ut

Med en gruve som er 150 meter dyp, 600 meter lang og 350 meter bred til disposisjon, har de potensielt 120.000 kvadratmeter å fylle med containere og serverrom.

Dersom de hadde bygget ut alt i dag, ville det vært verdens desidert største datasenter.

Men det er et stykke frem.

Så langt er nesten ingen ting av nivå 3 leid ut.

– Det er stort her. Nå har vi totalt 28 “gater” her på nivå 3, og den kunden vi fikk i dag tar én, sier markedssjef Mats Andersson i LMD.

250 millioner

Nivå 3 er det eneste som er bygget ut foreløpig.

Mats Andersson.

Her vil LMD ha investert 250 millioner kroner før de er ferdige.

– Det meste har gått til å sikre fjell, lage kjølesystem og løfte nivået 1,5 meter, infrastruktur under gulvet, og noe har vi brukt utendørs, sier Andersson.

Cirka 160-170 millioner kroner er ifølge Andersson lagt igjen hos lokalt næringsliv innenfor en times kjørings radius av gruven.

– Og noe av pengene har vi igjen til drift nå til å begynne med.

Måtte hente mye egenkapital

100 millioner av investeringen er egenkapital, mens de resterende 150 millionene kommer fra Sparebanken Vest og Sparebanken Sogn og Fjordane gjennom såkalte risikolån, som tas over av Innovasjon Norge når driften kommer i gang.

– Hadde vi ikke fått den ordningen, måtte vi satt opp kontrakter før vi kunne investert, sier Andersson.

At de måtte ha 100 millioner i egenkapital før bankene ville gå inn, understreker at det er en viss risiko knyttet til prosjektet.

– Men samtidig er det jo lite penger å betale tilbake i lån, sier Andersson.

Måtte lagt på en null i Frankfurt

Karl-Ulrich Köhler i Rittal og Laurence Guihard-Joly i IBM.

På eiersiden er Sogn og Fjordane Energi med 16 prosent, selskapet Dr. Friedhelm Loh, som eier infrastrukturleverandøren Rittal, med 33,3 prosent, og en gruppe regionale investorer med 50,7 prosent.

– Det er for eksempel Localhost Holding, Coast Seafood, enkeltinvestorer som Gunnar Carlsson. Det er en gjeng som liker å investere og bygge regionen og skape arbeidsplasser.

– Går dere i pluss fra dag én?

– Vi går i pluss veldig fort.

– Hvor fort?

– Det er vanskelig å si, og det vil vi heller ikke gi ut av konkurransemessige hensyn. Men skulle du bygget dette i Frankfurt eller Milano eller London, kunne du lagt til en null bak på den summen vi bruker her. Det betyr at vi har mulighet til å ta leiepriser som er mye lavere.

Inntil 40 arbeidsplasser

– Når dere nå skal over i drift på nivå 3, hvor mange arbeidsplasser vil det skape?

– Vi har noe internt, så leier vi inn ressurser når det er behov for det. Litt avhengig av forretningmodell og hvilke typer kunder som kommer inn, kan vi fort ha 30 – 40 ansatte som jobber her og skrur på servere. Men det er et stykke frem til det.

Den totale kapasiteten på anlegget nå er to ganger 45 MW.

– Jeg vil tippe at det tar i hvert fall to år før vi begynner å bygge på nivå 4. Men det at Fortuitus tar fire pluss fire MW i dag er eksepsjonelt. Det er mye, sier Andersson, som ikke vil ut med verdien på kontrakten.

– Har et ansvar

En som smilte litt ekstra da den ble annonsert, var Måløy-investor Gunnar Carlson.

Gunnar Carlson.

Gjennom forskjellige selskaper er han inne som nest største investor i prosjektet.

– Enkelte ganger når man har midler, prøver man å være med å skape noe nytt. Man har et ansvar, enkelt og greit. Og det ansvaret synes jeg er veldig kjekt, når jeg har så flotte folk rundt meg jeg kan jobbe med, sier han.

– Hvor stor tro har du på dette?

– Jeg tror investeringen blir veldig bra. En dag går jeg kanskje ut av dette, men forhåpentligvis med en gevinst, så kan jeg være med å starte nye bedrifter. Det er det det dreier seg om – å være med å skape arbeidsplasser.

Har skulet til Sverige og Danmark

Olje- og energiminster Terje Søviknes (Frp) hadde tatt på seg bunaden for anledningen under åpningen.

– Det er en stor dag for Lefdal men en enda større dag for Norge. For første gang får vi satt Norge som lokasjon for datasenter på det internasjonale kartet, sier Søviknes.

Han mener det nyåpnede datasenteret synliggjør de konkurransefortrinnene Norge har innenfor denne bransjen.

– Vannkraften bidro til industrialiseringen av Norge. Nå har vi en ny nisje i denne industrien og tar en tydelig posisjon internasjonalt. Vi har skulet litt til Danmark og Sverige når de har fått store etableringer fra Facebook og andre. Nå får vi synliggjort hvilke kvaliteter vi har.

– Helt vilt

– Men hvor viktig kan egentlig datalagring som næring bli for Norge?

Terje Søviknes.

– Det er ekstremt viktig i verdenssammenheng. Det er en stor industri som vokser, og et anlegg som dette skaper lokale ringvirkninger både under byggingen og drift.

Søviknes mener vi må utnytte kraften vår bedre her hjemme, og skape verdier på toppen av bare det å produsere energien.

– Det er det vi har gjort i kraftkrevende industri i generasjoner, og dette er en ny nisje. Det er ikke så mange som tenker på det, men selv om dette ikke er metallsmelting, er det kraftkrevende industri vi snakker om.

Det er ikke hver dag statsråden tar på seg bunad på en åpning.

– Dette er helt vilt. Bare det å tenke tanken om å ta den gamle gruven og gjøre den om til et moderne datasenter. Å kjøre det løpet, og lykkes, er bare helt ekstremt. Det er slike gründere kongeriket ønsker.

 

I mai tilbyr vi halv pris på bedriftsabonnement.

Kr 990,- per bruker per år, så lenge dere tegner for minst tre brukere.

Abonnementet gjelder for Sysla.no, Sysla Offshore, Sysla Maritime og Sysla Grønn.

Send epost til abonnement@sysla.no eller ta kontakt her.