Kamstrup sin strømmåler skal inn i 700 000 hjem Foto: USwitch/Kamstrup

Nå er valget tatt på vegne av 700.000 kunder

29 nettselskap investerer 1,4 milliarder kroner i smart strømmåling

Publisert

29 samarbeidende nettselskap har i dag signert en felles avtale med koreanske Nuri Telecom om kjøp av kommunikasjonsutstyr og automatiske strømmålere til over 700. 000 kunder.

– Den avtalen har en verdi på 600 millioner kroner, sier Hans Terje Ylvisåker, programsjef i Soria til Sysla Grønn.

Sammenslutningen er en allianse mellom nettselskap fra Haugaland i sør til Varanger i nord, for å gjennomføre omleggingen til smarte strømmålere i Norge.

I tillegg har man inngått avtale om monteringsarbeid verdt 800 millioner kroner.

Utradisjonell tilnærming

Med valget av Nuri mener Ylvisåker de 29 nettselskapene har tenkt nytt.

– Tradisjonelt sett er det leverandøren av strømmålere, altså måleren du og jeg har hjemme i sikringsskapet, som har vært hovedleverandør på denne type leveranser. Vi har valgt en annen tilnærming ved å vektlegge en moderne og fremtidsrettet kommunikasjonsteknologi.

Følg Sysla Grønn på Facebook

Dermed er Nuri, som leverer løsninger for trådløs kommunikasjon hovedleverandør, mens produsenten av målerne, danske Kamstrup, leverer til det koreanske selskapet.

– Det at vi har vektlagt en moderne kommunikasjonsteknologi betyr også at den er tilpasset den IT-verden vi alle er en del av og måleren får en naturlig plass i det systemet .

Løst anbudstvist

Egentlig var planen å gå ut med valg av leverandør tidligere i høst, men en av de andre tilbyderne, amerikanske Silver Spring Networks, forsøkte å stoppe avtalen ved å klage på gjennomføringen av konkurransen.

Ylvisåker ønsker ikke å gå i detalj utover å si at det ble løst gjennom en minnelig ordning.

– Partene kom til enighet, så saken ble aldri brakt inn for klageorganet for offentlige anskaffelser.

Montasjearbeid til 800 millioner kroner

De nye målerne vil erstatte dagens analoge strømmålere og skal installeres hos alle husstander innen 2019.

Til å gjøre selve installasjonarbeidet har nettselskapene i Soria valgt tre ulike leverandører: Eltel Networks, Ringeriks-Kraft Service AS og OneCo Technologies.

De tre aktørene deler jobben geografisk mellom seg og pilotutrulling starter til sommeren 2016, med påfølgende hovedutrulling fra høsten.

På bildet: Foran: Hans Terje Ylvisåker (BKK), Asgeir Aase (SFE) Bak f.v Ronny Brudeseth (Eltel Networks), Marvin Jensen, (OneCo Technologies), Song Man Cho (Nuri), Steffen Fagerås (Ringeriks-Kraft Service)

[mc4wp_form id=”66750″]

Del på
facebooktwitterlinkedinemail