Simona Petroncini. Arkivfoto: Rune Meyer Berentsen

Hun satser på solenergi i regnbyen Bergen

Simona Petroncini sa opp fast jobb og kastet seg ut i gründertilværelsen.

Publisert

Hva går jobben din ut på?

– Jeg har startet et nytt selskap, som ble stiftet i januar, og jobber for fullt med dette. Selskapet heter Solbære AS, og leverer og installerer solcelleanlegg til kunder. Vi hjelper private og bedrifter med å komme i gang med solceller, og målet er å levere solceller tilpasset kundens behov.

Hvorfor ville du starte Solbære?

– Jeg er sivilingeniør i utgangspunktet, og startet i oljebransjen. Der jobbet jeg i felt, både på land og offshore. I 1999 sluttet jeg med det, og tok en mastergrad i bærekraftig utvikling innen fornybar energi. Alle trodde jeg var sprø, men etter det fikk jeg jobb i BKK. Der utviklet jeg blant annet grønne sertifikater, og der fikk jeg min første tilnærming til solceller. Det syntes jeg var interessant, og jeg begynte å engasjere meg i solenergi utenom jobben. Jeg gikk på kurs og bygget opp kompetanse på markedsforståelse og teknologi. Jeg var også med ut og installerte anlegg i Norge og i Italia i sommerferien. Jeg tror jeg har bygget opp en bred og unik kompetanse de siste fem årene, og har stor tro på solenergi. Dermed tenkte jeg at det er på tide at jeg gir meg en sjanse og prøver på dette. Det er en stor risiko, og jeg er bevisst på det, men nå var det riktig tidspunkt for meg å gjøre det.

Hvordan var det å gå fra fast jobb i BKK til en tilværelse som gründer?

– I starten var det veldig skummelt, men jeg valgte å ikke tenke på det. Det er en bratt læringskurve, jeg har aldri vært gründer før. Men jeg synes det er ganske morsomt. Jeg er glad jeg har hoppet og jobber hardt for å få det til. Jeg er bevisst på at det er vanskelig å få skikkelig lønn, og akkurat det er det mest skumle.

Beskriv en vanlig arbeidsdag:

– Jeg er i et kontorfellesskap med den grønne klyngen på Fantoft. Der er både Greenstat, et offshore vindselskap og flere andre. Jeg jobber nå med selve etableringen av selskapet, regnskap, organisasjon, markedsføring så videre. Men jeg er også mye ute, både for å snakke med kunder og potensielle samarbeidspartnere. Før påske var jeg med på å bygge solcelleanlegg på Swecos bygg på Fantoft. Å jobbe på felt er kanskje hardt, men veldig tilfredsstillende, synes jeg. Solcelleanlegg bygges fort, og på noen få dager settes de i drift.

Hva spiser du til lunsj?

– Skive og noe salat.

Hva er det beste med jobben din?

– Utfordringen, og at det er lærerikt. Ikke minst er det fint å kunne bidra litt til å bygge opp norsk solenergibransje her på Vestlandet.

Og det verste?

– For tiden får jeg ingen lønn.

Hvis du skulle hatt et annet yrke, hva ville du ha valgt?

– Jeg vet ikke. Det er vanskelig å si nå som jeg akkurat har startet dette.

Du er også leder i lokalavdelingen til Norsk solenergiforening, hva innebærer det?

– Ja, vi er over 100 medlemmer nå. For meg innebærer det å engasjere resten av styret, være synlig i Bergen og Hordaland, vise at solenergi er en reell energiløsning her på Vestlandet. Vi jobber med å bygge nettverk, formidle informasjon og bedre rammevilkårene. Det er en engasjert gjeng og veldig gøy å jobbe sammen.

Hvorfor har du valgt å satse på solenergi i regntunge Bergen?

– Hvorfor ikke? Jeg liker Vestlandet godt og min familie er her. Jeg er italiensk og kommer fra det området i Italia hvor det er flest antall solceller. Jeg tenker at hvis solenergi fungerer i Bergen, kan det fungere alle steder, og det har vi påvist. Jeg satte opp et anlegg hjemme for tre år siden, og det har produsert bra. De få solcelleanlegg som er bygget her på Vestlandet, blant annet Oseana, produserer mer enn forventet. Det er nok sol i Bergen.

[mc4wp_form id=”66750″]

Del på
facebooktwitterlinkedinemail